Battleship

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Battleship
Ohjaaja Peter Berg
Käsikirjoittaja Jon Hoeber
Erich Hoeber
Perustuu Hasbron peliin Laivanupotus
Tuottaja Peter Berg
Brian Goldner
Scott Stuber
Sarah Aubrey
Duncan Henderson
Bennett Schneir
Säveltäjä Steve Jablonsky
Kuvaaja Tobias A. Schliessler
Leikkaaja Colby Parker Jr.
Billy Rich
Paul Rubell
Pukusuunnittelija Louise Mingenbach
Pääosat Taylor Kitsch
Alexander Skarsgård
Rihanna
Brooklyn Decker
Tadanobu Asano
Liam Neeson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Hasbro Studios
Bluegrass Films
Film 44
Levittäjä Universal Studios
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Japani 3. huhtikuuta 2012
Yhdistynyt kuningaskunta 11. huhtikuuta 2012
Suomi 13. huhtikuuta 2012
Yhdysvallat 18. toukokuuta 2012
Kesto 131 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 209 miljoonaa $[1]
Tuotto 303 miljoonaa $[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Battleship on Peter Bergin ohjaama ja Universal Picturesin julkaisema yhdysvaltalainen science fiction -tyylinen sotaelokuva vuodelta 2012. Elokuvassa esiintyy muun muassa Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Brooklyn Decker, Rihanna ja Liam Neeson. Elokuvan maailmanensi-ilta oli Japanin Tokiossa 3. huhtikuuta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nasa löytää vuonna 2005 olosuhteiltaan Maata muistuttavan planeetan, jossa esiintyy mahdollisesti älykästä elämää. Nasa lähettää sinne voimakkaan signaalin Havaijilla sijaitsevalta radioteleskooppiasemalta. Samaan aikaan lahjakas mutta luonteeltaan kuriton Alex Hopper yrittää tehdä erääseen naiseen vaikutuksen hakemalla tälle kanaburriton. Hän murtautuu lähikauppaan ja poliisi pysäyttää hänet etälamauttimella. Alexin vanhempi veli, merivoimien upseeri Stone Hopper yrittää antaa hänelle uuden suunnan pakottamalla hänet liittymään Yhdysvaltain laivastoon.

Siirryttäessä vuoteen 2012, Alex on sekä valmistunut luutnantiksi että ryhtynyt ohjushävittäjäalus USS John Paul Jonesin kapteeniksi. Hänen veljensä Stone toimii komentajana aluksella USS Sampson. Alex on suhteessa Samantha Shanen kanssa, naisen johon hän oli yrittänyt tehdä vaikutuksen seitsemän vuotta aikaisemmin. Alex haluaisi mennä naimisiin Samanthan kanssa, mutta pelkää kysyä naimalupaa tämän isältä, joka on Tyynenmeren laivaston komentaja ja vara-amiraali Shane. Alex tappelee monikansallisessa merivoimien harjoituksessa RIMPACissa kapteeni Nagatan kanssa, minkä seurauksena Shane läksyttää häntä. Myöhemmin Alex saa tietää veljeltään, että hänet saatetaan erottaa RIMPACin lopussa. Samaan aikaan Samantha menee vaeltamaan Havaijilla sijaitsevalle Oahun saarelle sotaveteraani Mick Canalesin kanssa, jonka molemmat jalat on amputoitu. Samantha auttaa Mickiä sopeutumaan proteesijalkoihinsa.

Pieni vieraiden avaruusalusten laivasto saapuu Maahan Nasan lähettämän signaalin houkuttelemana. Yksi aluksista törmää satelliittiin ja syöksyy Hongkongiin, mutta loput neljä laskeutuvat mereen Havaijin lähistölle. Alukset USS Sampson, USS John Paul Jones ja japanilainen hävittäjä Myōkō lähetetään tutkimaan tapahtunutta. Ne joutuvat ansaan, kun yksi avaruusaluksista aktivoi läpitunkemattoman voimakentän Havaijin ympärille. Toinen avaruusalus hyökkää tuhoamalla USS Sampsonin ja Myōkōn sekä vahingoittamalla USS John Paul Jonesia, jossa Alex joutuu komentajaksi. Vaikka hän haluaisi ensin hyökätä avaruusalusta vastaan kostoksi veljensä Stonen kuolemasta, hän keskeyttää hyökkäyksen ja lähtee hakemaan eloonjääneitä Myōkōlta.

Vaikka avaruusalukset eivät näy tutkassa tai kaikuluotaimessa, kapteeni Nagata toteaa, että tsunamivaroitusjärjestelmän poijuja voitaisiin käyttää avaruusolentojen alusten seuraamiseen näiden tuottaessa liikkuessaan vedenpinnan korkeusvaihteluita. Avaruusolennot ja yhdysvaltalaiset ottavat yhteen yöllä. Yksi avaruusolento otetaan kiinni vedestä, ja niiden huomataan olevan erittäin herkkiä auringonvalolle. Alex houkuttelee laivallaan avaruusaluksen rannan lähettyville, jossa hän ja kapteeni Nagata ampuvat sen komentosillan ikkunat rikki panssarin läpäisevillä ammuksilla, minkä myötä avaruusolennot kyetään sokaisemaan auringonvalolla. Sekä alus USS John Paul Jones että avaruusolentojen alus tuhoutuvat taistelussa.

Samaan aikaan joukko avaruusolentojen sotilaita ja tiedemiehiä on laskeutunut Oahulle tarkoituksenaan käyttää Nasan lähettimiä sekä satelliittia omiin viestintätarkoituksiinsa. Samantha ja Mick välttävät kiinnijäämisen täpärästi. He törmäävät pakenevaan Nasan tiedemieheen. Samantha ottaa yhteyttä Alexiin ja varoittaa häntä. Koska USS John Paul Jones on tuhoutunut, pelastuneiden on palattava tukikohtaan ja otettava käyttöön sotalaiva USS Missouri. Vaikka se onkin museolaiva, Alex ja hänen miehistönsä onnistuvat huoltamaan sen käyttökuntoon veteraanien avustuksella. Laiva tuhoaa voimakenttää päällä pitävän avaruusaluksen. Alex ampuu viimeisen ammuksen Nasan tukikohtaan ja tuhoaa samalla avaruusolennot viestintälaitteineen sekä radioteleskoopit. Samalla amiraali Shanen lentotukialuksen hävittäjät saapuvat tuhoamaan viimeisen avaruusaluksen.

Maailman pelastaneet sankarit palkitaan rannalla. Alex pyytää seremonian jälkeen amiraali Shanelta tämän tyttären Samanthan kättä. Shane kieltäytyy ensin, mutta pyytää sitten Alexin keskustelemaan ”antautumisestaan” lounaalle.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Taylor Kitsch    Alex Hopper  
  Alexander Skarsgård    Stone Hopper  
  Brooklyn Decker    Samantha Shane  
  Rihanna    Cora Raikes  
  Liam Neeson    amiraali Shane  
  Tadanobu Asano    kapteeni Nagata  
  Gregory D. Gadson    everstiluutnantti Mick Canales  
  Peter MacNicol    puolustusministeri  
  Josh Pence    päällikkö Moore  
  Stephen Bishop    OOD Taylor  
  Gary Grubbs    ilmavoimien esikuntapäällikkö  
  Jesse Plemons    Ordy  
  Griff Furst    BIP-teknikko  
  Marcus Lyle Brown    maakomentaja  
  John Tui    pursimies Beast  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Battleship - Box Office Mojo Box Office Mojo. IMDb.com, Inc.. Viitattu 10.11.2020. (englanniksi)