Batman (vuoden 1989 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batman
Elokuvan teatterijuliste vuodelta 1989.
Elokuvan teatterijuliste vuodelta 1989.
Ohjaaja Tim Burton
Käsikirjoittaja Sam Hamm
Warren Skaaren
Perustuu Bob Kanen sarjakuvahahmo Batmaniin
Tuottaja Peter Guber
Jon Peters
Benjamin Melniker
Michael Uslan
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Roger Pratt
Leikkaaja Ray Lovejoy
Tuotantosuunnittelija Anton Furst
Pääosat Michael Keaton
Jack Nicholson
Kim Basinger
Robert Wuhl
Pat Hingle
Billy Dee Williams
Michael Gough
Jack Palance
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
PolyGram Filmed Entertainment
The Guber-Peters Company
Levittäjä InterCom
Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 23. kesäkuuta 1989[1]
Suomi 20. lokakuuta 1989
Kesto 126 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 48 000 000 dollaria
Tuotto 411 348 924 dollaria[2]
Seuraaja Batman – paluu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Batman on vuonna 1989 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva. Elokuva pohjautuu DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvään Bob Kanen ja Bill Fingerin luomaan sarjakuvahahmo Batmaniin. Elokuvan on ohjannut Tim Burton ja sen pääosassa esiintyy Michael Keaton miljardööri Bruce Waynena, joka jouduttuaan orvoksi rikollisen surmatessa hänen vanhempansa vannoo kostoa kaikkea rikollisuutta kohtaan ja ryhtyy kotikaupunkinsa Gotham Cityn suojelijaksi alter egonaan Batmanina. Elokuvan muissa päärooleissa esiintyvät Jack Nicholson pääkonna Jokerina, Kim Basinger Bruce Waynen naisystävä ja reportteri Vicki Valena, Billy Dee Williams Gotham Cityn piirisyyttäjä Harvey Dentinä, Pat Hingle poliisipäällikkö James Gordonina ja Michael Gough Bruce Waynen hovimestari Alfred Pennyworthina.

Elokuvaa kuvattiin Pinewood Studios-elokuvastudiolla vuoden 1988 lokakuusta vuoden 1989 tammikuuhun.[3][4] Elokuvan budjetti oli keskimäärin 48 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Batman sai ensi-iltansa kotimaansa elokuvateattereissa 23. kesäkuuta 1989 ja se keräsi kansainvälisesti yli 411 miljoonan dollarin lipputulot.[1][2] Elokuva palkittiin myös parhaan lavastuksen Oscar-palkinnolla vuoden 1990 Oscar-gaalassa.[5] Jack Nicholson oli roolisuorituksensa johdosta ehdolla myös parhaan miespääosan Golden Globeen ja elokuva oli ehdolla yhteensä kuuteen BAFTA- ja viiteen Saturn-palkintoon.[5]

Batman sai kolme jatko-osaa: Batman – paluu (1992), Batman Forever (1995) ja Batman & Robin (1997). Tim Burton ohjasi edellä mainituista jatko-osista ainoastaan Batman – paluun, ja kaksi seuraavaa hänen sijastaan ohjasi Joel Schumacher.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Bruce Wayne viettää kaksoiselämää; toisessa elämässään hän on kartanossa hovimestarinsa Alfredin kanssa asuva miljonääri ja toisessa hän taistelee Gotham Cityn rikollisuutta vastaan Batmanina. Batman saa vastaansa psykopaattisen Jokerin, joka haluaa päästä rikollisuuden huipulle. Pakkaa sekoittaa myös se, että Jokerilla on myös romanttisia aikomuksia Brucen tyttöystävän Vicky Valen suhteen ja että Bruce tajuaa Jokerin liittyvän jotenkin hänen traagiseen lapsuuteensa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Keaton  Bruce Wayne/Batman  
 Jack Nicholson  Jack Napier/Jokeri  
 Pat Hingle  James Gordon  
 Michael Gough  Alfred Pennyworth  
 Billy Dee Williams  Harvey Dent  
 Kim Basinger  Vicki Vale  
 Robert Wuhl  Alexander Knox  
 Jack Palance  Carl Grissom  
 Jerry Hall  Alicia Grissom  
 William Hootkins  Max Eckhardt  
 Lee Wallace  Gotham Cityn pormestari  
 David Baxt  Thomas Wayne  
 Sharon Holm  Martha Wayne  

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batmanin rooliin olivat ehdolla muun muassa Alec Baldwin, Charlie Sheen, Bill Murray, Mel Gibson, Pierce Brosnan ja Tom Selleck ennen kuin Michael Keaton sai roolin. Myös Batmania 1960-luvulla televisiosarjassa esittänyt Adam West halusi esittää Batmania jälleen, mutta ei saanut roolia.

Tim Burton halusi alun perin Michelle Pfeifferin esittämään Bruce Waynen naisystävää Vicki Valea. Pfeiffer esitti jatko-osassa Batman – paluu Kissanaista. Sean Youngin piti alun perin esittää Vicki Valea mutta rooli meni lopulta Kim Basingerille, koska Young loukkasi itsensä kuvatessaan kohtausta, jossa hän ratsastaa hevosella Waynen kanssa. Kyseinen kohtaus poistettiin tämän jälkeen käsikirjoituksesta.

Jokerin roolin olivat ehdolla muun muassa Willem Dafoe, David Bowie, John Lithgow, James Woods, Tim Curry ja Robin Williams ennen kuin Jack Nicholson sai roolin.

Alkuperäisessä käsikirjoituksessa oli mukana Robin ja Ricky Addison Reedin piti esittää häntä. Hahmo poistettiin ja Reed menetti roolin. Ennen Reediä Robinin rooli oli alun perin suunniteltu Kiefer Sutherlandille. Sutherland kuitenkin kieltäytyi roolista identiteettisyiden takia. Robin on mukana kolmannessa osassa nimeltä Batman Forever, jossa häntä esittää Chris O’Donnell.

Michael Jacksonin piti alun perin kirjoittaa elokuvaan lauluja. Ne teki hänen sijastaan Prince.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batmanin julkaisuvuonna 1989 ilmestyi elokuvaan perustuva NES-videopeli Batman: The Video Game, joka sai samaiselle alustalle myös jatko-osan Batman: Return of the Jokerin. Lisäksi DC Comics julkaisi Batman-elokuvaspesiaalisarjakuvalehden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Batman (1989) - Release Info Internet Movie Database. Viitattu 12.10.2013. (englanniksi)
  2. a b Batman (1989) - Box Office Mojo Box Office Mojo. Viitattu 12.10.2013. (englanniksi)
  3. Batman (1989) - Filming Locations Internet Movie Database. Viitattu 12.10.2013. (englanniksi)
  4. Batman (1989) - Box Office & Business Internet Movie Database. Viitattu 12.10.2013. (englanniksi)
  5. a b Batman (1989) - Awards Internet Movie Database. Viitattu 12.10.2013. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Steinbock, Dan: ”Näin nousi Lepakkoluola. Megaelokuva ja markkinoinnin maaginen voima”, Elävän kuvan vuosikirja 1990, s. 30–56. Toim. Matti Apunen. Suomen elokuva-arkisto, Suomen elokuvasäätiö, Valtion Painatuskeskus, 1990. ISBN 951-861-951-4.