Batinan tasanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batinan rannikkotasanko sijaitsee Omanin pohjoisosassa Omaninlahden ja Hajarvuoriston välissä. Kartalla on lisäksi esitetty tasangolle sijoittuvien Omanin kuvernoraattien hallintokeskukset.

Batinan tasanko (arab. سهل) الباطنة)‎, al-Bāṭina, al-Batina) on Omanin sulttaanikunnan pohjoisosissa ja pieneltä osin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien koillisosassa, Omaninlahden ja Hajarvuoriston välissä sijaitseva rannikkotasanko, joka on Omanin tärkein maataloustuotannon alue.[1]

Tasangon pituus on noin 400 kilometriä ja leveys 10–50 kilometriä.[2] Toinen määrittely katsoo tasangon alkavaksi luoteessa Omanin ja Arabiemiraattien rajaseudulta (Shināṣ) ja päättyvän idässä jo Seebiin. Tällöin tasangon leveys on 15-45 kilometriä, ja pituus noin 240 kilometriä.[3] Jälkimmäinen määrittely lähtee Omanin hallinnollisesta aluejaosta, eikä luonnonmaantieteellisistä olosuhteista, joiden mukaan Batinan tasanko jatkuu esimerkiksi itäpäässään Omanin pääkaupunkiseudulla samalla kaventuen. On myös yhdisteleviä kuvauksia, joissa Batinan rannikkotasangon pituudeksi voidaan mainita esimerkiksi 320 kilometriä.[4]

Omanin aluehallinnon ylemmän tason hallinnollisista alueista eli kuvernoraateista Batinan tasangolla sijaitsevat ainakin osittain al-Batinan pohjoinen kuvernoraatti, al-Batinan eteläinen kuvernoraatti ja Masqat.[5][6] Al-Batinan pohjoinen ja eteläinen kuvernoraatti muodostettiin lokakuussa 2011 jakamalla aiempi al-Batinan kuvernoraatti kahtia. Joissain tasankoa käsittelevissä tarkasteluissa määrittely pohjautuu tähän al-Batinan kuvernoraatin tai sen seuraajien hallinnolliseen alueeseen (esimerkiksi Britannica-tietosanakirja[3]).


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oman (AquaStat) Food and Agriculture Organization (FAO), fao.org. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi)
  2. The Batinah Coast, vegetable garden of the Sultanate oman-tours.com. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi)
  3. a b Al-Bāṭinah. Coastal plain, Oman (Britannica tietosanakirjan artikkeli. Pohjautuu Omanin hallinnolliseen jakoon. Osa artikkelin väiteistä kummallisia, ilmeisen virheellisiä: esimerkiksi todetaan wadien yläpäiden olevan tiheästi asuttuja (the upper courses of the wadis are densely populated). Wadien yläosat ovat kuitenkin korkealla vuoristossa, jossa ei ole isoja taajamia. Tarkoitetaan varmaan mereen laskevia jokiuomien alaosia, joissa sijaitsee tyypillisesti kaupunki tai muu taajama.) Encyclopædia Britannica. britannica.com. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi)
  4. Al Batinah tourismoman.com.au. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi)
  5. Brinkhoff, Thomas: Oman: Governorates, Major Cities, Contents: Cities & Towns (Kuvernoraatit kohdassa Governorates, kaupunkien tietoja kohdassa Contents: Cities & Towns. Aineistolähteeksi ilmoitetaan Omanin kansantalousministeriö.) citypopulation.de. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi)
  6. Statistical Yearbook 2014 (pdf) (s. 33–40 Yleistä ja aluejaon 1. (kuvernoraatit) ja 2. taso (wilayat); s. 69-70 väkiluvut ja kansallisuus wilaya-tasolle saakka) 12/2014, vol. 41. National Centre for Statistics and Information, Sultanate of Oman, ncsi.gov.om. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi) ja (arabiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]