Basilica di San Miniato al Monte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
San Miniato al Monte, Firenze 2019 01 cropped.jpg
San Miniato al Monte, Firenze 2019

San Miniato al Monte (Pyhä Miniato vuorella) on basilika Firenzessä ja yksi kaupungin korkeimmista paikoista. Sen on sanottu olevan yksi hienoimmista romaanisista rakennuksista Toscanassa[1] ja yksi kauneimmista kirkoista Italiassa.

Pyhä Miniato tai Minas (arm. Մինաս) oli armenialainen ruhtinas, joka palveli Rooman armeijassa keisari Deciuksen alaisuudessa. Hän kääntyi kristityksi, kun hänestä tuli erakko, ja tämän vuoksi hänet vietiin keisarin eteen tuomittavaksi. Decius oli leiriytynyt Firenzen porttien ulkopuolelle. Keisari heitätti hänet amfiteatteriin eläinten raadeltavaksi, mutta pantteri kieltäytyi syömästä häntä. Hänet mestattiin keisarin läsnä ollessa. Hänen väitetään nousseen ylös, ottaneen päänsä maasta, ylittäneen Arnon ja kävelleen Mons Fiorentinuksen kukkulalle erakkomajaansa. Myöhemmin tähän paikkaan pystytettiin pyhäkkö, ja siellä oli kappeli jo 800-luvulla.

Nykyisen kirkon rakentamisen aloitti piispa Alibrando vuonna 1013, kun keisari Henrik II antoi sille luvan. Viereinen luostari alkoi benediktiiniyhteisönä, siirtyi sitten Clunyn liikkeelle ja sitten vuonna 1373 olivetaaneille, jotka edelleen pitävät sitä. Munkit valmistavat kuuluisia liköörejä, hunajaa ja yrttiteetä, joita he myyvät kirkon vieressä sijaitsevasta kaupasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. San Miniato al Monte Museums in Florence. Viitattu 25.11.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]