Barona-areena

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Barona Areena)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Barona Areena
Länsi auto areena - Espoo Blues.jpg
Rakennuksen tiedot
Sijainti Urheilupuistontie 3, Espoo
Koordinaatit 60°10′40″N, 24°47′09″E
Omistaja Tapiolan Monitoimiareena Oy
Kenttä jää
Kustannukset 20 milj. €
Arkkitehti Matti Savolainen Oy
Aiemmat nimet Länsiauto-areena
Käyttäjät

Espoon Areenat Esar Oy (2014–) Espoo Blues (1999–)

Katsojakapasiteetti
  • jääkiekko ja muut jäätapahtumat: 6 982
  • konsertit: 8 582
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Barona Areena (aikaisemmalta nimeltään LänsiAuto Areena, joskus myös Espoon Areena) on Espoon Tapiolan Urheilupuistossa sijaitseva, vuonna 1999 valmistunut urheilun ja viihteen monitoimihalli. Barona Areena on ollut valmistumisestaan lähtien jääkiekon SM-liigassa pelaavan Espoo Bluesin kotihalli. Blues oli kevääseen 1998 asti nimeltään Kiekko-Espoo ja se pelasi kotiottelunsa Matinkylän jäähallissa. Uuden hallin valmistumiseen asti Blues pelasi evakossa Helsingin jäähallissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monitoimiareenan suunnitteli arkkitehtitoimisto Matti Savolainen Oy, ja rakennusprojektista vastasi Rakennuttajatoimisto CMC Oy. Noin 20 miljoonan euron hintainen hanke rahoitettiin pääosin yksityisillä varoilla kuten sponsorisopimuksilla sekä aitioiden ja klubi-istuinten myynnillä. Ensimmäinen yleisötapahtuma järjestettiin 28. tammikuuta 1999, kun hallissa pelattiin jääkiekon SM-liigan ottelu Blues–HIFK. Vierasjoukkue haki voiton tuloksella 3–1.[1] Vuonna 2001 areenan pääomistajaksi tuli liikemies Jussi Salonojan omistama Erja-yhtymä Oy. Henkilöstöpalveluyritys Barona tuli hallin nimisponsoriksi kymmenvuotisella sopimuksella tammikuussa 2009. Sitä ennen rakennus tunnettiin LänsiAuto Areenan nimellä.

Perustietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barona Areena on rakennettu nykytrendin mukaisesti helposti muunneltavaksi urheilun ja viihteen monitoimihalliksi. Hallin yleisökapasiteetti vaihtelee tilaisuuksien mukaan. Jääkiekko-ottelussa kiinteitä istumapaikkoja on 6 982. Lisäksi hallissa on ravintolatiloja sekä runsaasti erikokoisia aitioita ja kokoustiloja. Areenan pääasiallinen käyttäjä on jääkiekon SM-liigaa pelaava Espoo Blues. Hallissa ovat esiintyneet myös Suomen jääkiekko- ja koripallomaajoukkue, Korisliigassa pelaava Espoon Honka ja Salibandyliigaa pelaava Espoon Oilers. Hallissa on pelattu myös kaksi KHL-jääkiekkoliigan ottelua. Palloilun lisäksi Barona Areena on isännöinyt mm. nyrkkeily-, taitoluistelu-, tanssi- ja vapaaottelukilpailuja. Musiikkiviihteen puolelta hallissa ovat vierailleet monet kotimaiset ja kansainväliset artistit. Urheilun ja viihteen ohella Barona Areena on toiminut erilaisten messu-, myynti- ja yritystapahtumien näyttämönä.

Barona Areenan yhteyteen ollaan rakentamassa harjoitushallia, jonka tehtävänä on palvella mm. Espoo Bluesin junioritoimintaa. Noin 500-paikkainen halli valmistuu elokuussa 2015.


Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja esiintyjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]