Barney-karhu ja Benny-aasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Barney-karhu ja Benny-aasi (engl. Barney Bear and Benny Burro) ovat yhdysvaltalaisia sarjakuva- ja piirroselokuvahahmoja.

Filmit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barney-karhu-hahmon keksi vuonna 1939 animaattori Rudolf Ising MGM Cartoon Studios -yhtiöstä. Ensimmäinen Barney- filmi "The Bear that Couldn't Sleep" ilmestyi heinäkuussa 1939. Ising lähti yhtiön palveluksesta 1943, jonka jälkeen filmejä ohjasivat George Gordon, Preston Blair, Michael Lah ja Dick Lundy. Barney-piirrosfilmien teko lopetettiin 1954. Filmejä tehtiin yhteensä 26. Benny-aasi oli mukana näistä vain yhdessä, "Little Gravel Voice" vuonna 1942 eikä hänen nimeään mainittu filmissä.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dell-yhtiö alkoi vuonna 1942 julkaista sarjakuvalehteä Our Gang, jonka sarjat perustuivat MGM:n piirroselokuvahahmoihin.

Alusta alkaen lehdessä oli Barney-karhu-sarjakuvia, joita kahden ensimmäisen vuoden ajan piirsi Walt Kelly. Benny-aasin ensimmäinen sarjakuvaseikkailu ilmestyi marraskuussa 1943, ja sen piirsi Carl Barks. Toukokuussa 1944 alkoi Barks piirtää Benny-aasi-sarjoja. Benny-aasi tuli mukaan samaan sarjakuvaan Barneyn kanssa, ja tästä lähtien sarjakuvan nimi oli "Barney Bear and Benny Burro". Barks piirsi lehteen yhteensä 29 näiden hahmojen sarjakuvatarinaa, kolme Benny-sarjakuvaa ja 26 sarjakuvaa, joissa olivat sekä karhu että aasi. Viimeinen ilmestyi heinäkuussa 1947.

Sarjakuva jatkui lehdessä muiden piirtämänä 1950-luvulle saakka.

Sarjakuvat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom ja Jerry -lehdessä julkaistiin Barksin (ja muidenkin) piirtämiä Barney-karhu ja Benny-aasi -sarjoja vuosina 1983-1985 sekä uusintoina 1990-luvulla. Suomessa Barney ja Benny ovat tunnettu myös nimellä Nalle Karhunen ja Julle Jukuri. 1990-luvun alussa ilmestyi kaksi Barney-karhu ja Benny-aasi -albumia.

Sarjakuvien uusintapainoksia muissa maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi Barksin piirtämiä Benny- ja Barney-sarjoja on julkaistu uusintoina harvoin. Vuonna 1979 ilmestyi mustavalkoinen Barks Bear Book, johon oli koottu kaikki Barksin piirtämät ei-Disney-sarjakuvat. Yhdysvaltalaisessa Tom & Jerry -lehdessä julkaistiin 1990-luvulla muutamia k.o. sarjoista värillisinä

Vuonna 2010 ilmestyi Ruotsissa kirja Bruno Björn och hans vänner, jossa kaikki Barksin Barney- ja Benny-sarjat julkaistiin värillisinä. Mukana on myös kaksi Lurppa-tarinaa sekä Barksin ainoa Putte Possu-sarjakuva.

Suomennetut albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barks, Carl: Barney karhu ja Benny aasi hirvijahdissa. (Tarinat vuodelta 1944.) Suom. Juhani Valli. Carl Barks -sarja 1. Semic, 1991. ISBN 951-876-231-7.
  • Barks, Carl: Barney-karhu ja Benny-aasi: Susirumba. (Tarinat vuosilta 1944–45.) Suom. Juhani Valli. Carl Barks -sarja 2. Semic, 1992. ISBN 951-876-271-6.