Bargellon palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bargellon palatsi.

Bargellon palatsi on Firenzen kaupungissa Italiassa sijaitseva rakennus, joka on rakennettu vuonna 1255 ja jossa on vuodesta 1865 lähtien sijainnut Bargellon kansallinen museo (ital. Museo Nazionale del Bargello), jonka kokoelmat sisältävät suuren määrän goottilaista ja renessanssin veistotaidetta.[1] Kokoelma on Italian merkittävin.

Nimi Bargello johtuu myöhäislatinan sanasta bargillus, joka puolestaan tulee gooteilta sanasta barfi ja germaaneilta sanasta burg, joka merkitsee linnaa tai linnoitettua tornia. Keskiajan Italiassa nimitystä käytettiin kaupungin sotilaallisesta komentajasta, jonka tehtävänä oli kaupungin turvallisuudesta ja oikeudenkäytöstä huolehtiminen. Firenzessä yleensä tehtävään palkattiin ulkopuolinen, toisesta kaupungista kotoisin oleva henkilö, jotta olisi vältytty erilaisilta suosikkijärjestelmiltä. Näin nimitys ulottui myös rakennukseen, joka oli komentajan koti ja virasto.

Taidehistorioitsija, arkkitehti ja kuvanveistäjä Giorgio Vasarin mukaan Bargellon palatsi rakennettiin 1200-luvulla ja sen arkkitehtina toimi Lapo Tedesco, joka tunnetaan arkkitehti ja kuvanveistäjä Arnolfo di Cmabion isänä. Rakennusta laajennettiin 1400-luvulla, sillä kaupunkivaltiota hallinnut Cosimo de' Medici (Cosimo Vanhempi) (13891464) halusi julkisivulle maalattavaksi kapinaan nousseiden, sittemmin hirtettyjen aatelisten muotokuvan. Vuosina 1502 ja 1574 palasissa toimivat oikeusviranomaiset, ja sen jälkeen rakennus muutettiin julkiseksi vankilaksi.

Vuonna 1840 palatsin kappelista löytyi Dantea esittävä muotokuva, jonka oli maalannut Giotto. Tämä herätti uuden mielenkiinnon rakennusta ja sen entisöintiä kohtaan. Vuonna 1859 kuninkaallisella asetukselle määrättiin toscanalaisen kulttuurin museo sijoitettavaksi palatsin tiloihin. Museo sai avajaisten yhteydessä nimekseen Bargellon kansallinen museo, jolla se myös nykyisin tunnetaan.

Donatellon Daavid-patsaan kopio, alkuperäinen Victoria and Albert Museum, Lontoo.

Museon kokoelmissa on joukko erittäin merkittäviä mestariteoksia, esimerkkeinä seuraavat:

Museo vastaanottaa pienesineistä koottuja kokoelmia, kuten vuonna 1888 tehty Carrandin lahjoitus. Myös erilaiset keskiaikaan ja renessanssiin liittyvät muut pienesineet, kuten emalityöt, norsunluuesineet, kameet, metallit ja niin edelleen, kiinnostavat museota.

  1. National Museum of Bargello Museums in Florence. Viitattu 27.3.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]