Bargellon palatsi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bargellon palatsi.

Bargellon palatsi on Firenzen kaupungissa Italiassa sijaitseva rakennus, joka rakennettiin vuonna 1255 ja jossa on vuodesta 1865 lähtien sijainnut Museo Nazionale del Bargello (Bargellon kansallinen museo), jonka kokoelmat käsittävät merkittävän määrän goottilaista ja renessanssin veistotaidetta. Kokoelma on Italian merkittävin.

Nimestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Bargello tulee myöhäislatinan sanasta bargillus, joka puolestaan tulee gooteilta sanasta barfi ja germaaneilta sanasta burg, joka merkitsee linnaa tai linnoitettua tornia. Keskiajan Italiassa nimitystä käytettiin kaupungin sotilaallisesta komentajasta, jonka tehtävänä oli kaupungin turvallisuudesta ja oikeudenkäytöstä huolehtiminen. Firenzessä yleensä tehtävään palkattiin ulkopuolinen, toisesta kaupungista kotoisin oleva henkilö, jotta olisi vältytty erilaisilta suosikkijärjestelmiltä. Näin nimitys ulottui myös rakennukseen, joka oli komentajan koti ja virasto.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidehistorioitsija, arkkitehti ja kuvanveistäjä Giorgio Vasarin mukaan Bargellon palatsi rakennettiin 1200-luvulla ja sen arkkitehtina toimi Lapo Tedesco, joka tunnetaan arkkitehti ja kuvanveistäjä Arnolfo di Cmabion isänä. Rakennusta laajennettiin 1400-luvulla, sillä kaupunkivaltiota hallinnut Cosimo de' Medici (Cosimo Vanhempi) (13891464) halusi julkisivulle maalattavaksi kapinaan nousseiden, sittemmin hirtettyjen aatelisten muotokuvan. Vuosina 1502 ja 1574 palasissa toimivat oikeusviranomaiset, ja sen jälkeen rakennus muutettiin julkiseksi vankilaksi.

Vuonna 1840 palatsin kappelista löytyi Dantea esittävä muotokuva, jonka oli maalannut Giotto. Tämä herätti uuden mielenkiinnon rakennusta kohtaan ja sen entisöintiin. Vuonna 1859 kuninkaallisella asetukselle määrättiin toscanalaisen kulttuurin museo sijoitettavaksi palatsin tiloihin. Museo sai avajaisten yhteydessä nimekseen Museo Nazionale del Bargello, jolla nimellä se myös nykyisin tunnetaan.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donatellon David-patsaan kopio, alkuperäinen Victoria and Albert Museum, Lontoo.

Museon kokoelmissa on joukko erittäin merkittäviä mestariteoksia, joista voidaan mainita seuraavat:

Museo vastaanottaa myös kokoelmia, jotka ovat pienesineistä koottuja, kuten vuonna 1888 tehty Carrandin lahjoitus. Myös erilaiset keskiaikaan ja renessanssiin liittyvät muut pienesineet kuten emalityöt, norsunluuesineet, kameet, metallit ja niin edelleen kiinnostavat museota.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]