Barbara Sukowa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barbara Sukowa

Barbara Sukowa (s. 2. helmikuuta 1950 Bremen, Länsi-Saksa) on kansainvälisesti tunnettu saksalainen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi vuonna 1980 roolistaan Rainer Werner Fassbinderin ohjaamassa 14-osaisessa televisiosarjassa Berlin Alexanderplatz ja hän näytteli vuotta myöhemmin saman ohjaajan elokuvassa Lola. Sukowalle myönnettiin 1986 Cannesin elokuvajuhlien Kultainen palmu -palkinto Margarethe von Trottan ohjaaman Rosa Luxemburg -elokuvan nimiroolista. Sukowa on näytellyt monien huomattavien ohjaajien elokuvissa.

Sukowa on tullut tunnetuksi monien merkittävien sinfoniaorkesterien solistina. Hän on esittänyt puheroolia Arnold Schönbergin Pierrot lunairessa. Roolissa hän debytoi Reinbert de Leeuwin johtamassa Schoenberg Ensemlen esityksessä. Myöhemmin hän on esittänyt teosta Pariisissa, Lontoossa, Pietarissa, Madridissa, Roomassa, Salzburgissa, Tokiossa, Los Angelesissa ja New Yorkissa. Sukowa on esittänyt myös resitoijan roolia Schönbergin Gurre-Lieder-teoksessa muun muassa Berliinin filharmonikoiden kanssa. Lisäksi hän on esiintynyt kertojana Sergei Prokofjevin teoksessa Pekka ja susi sekä Felix Mendelssohnin Kesäyön unelma -teoksessa.

Barbara Sukowa on naimisissa ohjaaja Robert Longon kanssa. Hänellä on poika aiemmasta suhteestaan Daniel Olbrychskin kanssa.

Suomessa Sukowa esiintyi syyskuussa 2007 Radion sinfoniaorkesterin solistina Schönbergin teoksessa Gurre-Lieder.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]