Barbara Radziwiłł

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barbara Radziwiłł

Barbara Radziwiłł (liett. Barbora Radvilaitė; 15208. toukokuuta 1551) oli liettualaisesta ylhäisaatelistosta lähtöisin oleva Puolan kuningatar ja Liettuan suurherttuatar. Hänen puolisonsa oli kuningas Sigismund II.

Barbora Radvilaitėn isä oli merkittävään liettualaiseen Radvilan aatelissukuun kuulunut Trakain linnanherra (voivodi) ja Liettuan suuriruhtinaskunnan hetmanni Jurgis Radvila (1480–1541, puolalaisittain Jerzy Radziwiłł) ja hänen äitinsä oli puolalainen aatelinen Barbara Kola. Barbora Radvilaitė avioitui 1537 Stanislovas Goštautasin (k. 1542) kanssa, joka oli Navahrudakin voivodi, ja leskeksi jäätyään uudemman kerran vuonna 1547 Puolan kuninkaan Sigismundin kanssa.

Barbaran ja Sigismundin avioliitto oli rakkaussuhde, ja Sigismund sai kohdata aatelin ja oman äitinsä voimakasta vastustusta avioliiton vuoksi.selvennä Siitä oli poliittisia seurauksia, sillä se suosi Radziwillin magnaattisuvun asemaa ja valtaa Puolassa. Sejm vaati avioeroa. Kuninkaan ja aateliston välinen kiista kesti kaksi vuotta, kunnes Barbara 7. joulukuuta 1550 kruunattiin kuningattareksi. Barbara oli sivistynyt ja häntä kuvaillaan Euroopan kauneimpiin kuuluvaksi naiseksi, joka oli kiinnostunut muodosta ja kauneudenhoidosta. Hän kuoli jo 1551, ja huhujen mukaan anoppi olisi myrkyttänyt hänet.

Edeltäjä:
Elisabet Itävaltalainen
Puolan kuningatar
1547–1551
Seuraaja:
Elisabet Itävaltalainen
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Barbara Radziwiłł