Barack Obama vanhempi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Barack Obama, Sr.)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Barack Hussein Obama (18. kesäkuuta 193624. marraskuuta 1982) oli kenialainen vanhempi valtionvirkamies ja ekonomisti, jonka poika on Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama. Nuorempi Obama on kirjoittanut isästään kirjan Unelmia isältäni (Dreams from My Father).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barack Hussein Obama syntyi luo-heimoon[1] Kanyadhiangin kylässä, Rachuonyon maakunnassa, Victoriajärven rannalla Keniassa, joka oli silloin Yhdistyneen kuningaskunnan siirtomaa. Obama asui kuitenkin Kogelossa.

Obaman isällä Onyango Obamalla (n. 18951979) oli ainakin kolme vaimoa. Barack itse on toisen vaimon, Akumu Habiban, poika, vaikka hänet kasvatti kolmas vaimo Sarah Obama. Onyango työskenteli kokkina lähetyssaarnaajille Nairobissa ja matkusteli sitten Britannian siirtomaa-armeijan kokkina ympäri imperiumia muun muassa Euroopassa, Intiassa ja Sansibarilla, jolla hän kääntyi kristinuskosta islamiin ja otti nimekseen Hussein Onyango Obama.

Barack Hussein Obama meni naimisiin vuonna 1954 18-vuotiaana heimon järjestämissä rituaalihäissä Kezia-nimisen naisen kanssa, jonka kanssa hän sai kolme lasta.

Obama opiskeli Masenossa kristityssä sisäoppilaitoksessa, jota johti Kenian anglikaaninen kirkko. Opettaja B. L. Bowers kehui Obamaa ja anoi hänelle avustusrahaa, jotta hän pääsisi opiskelemaan ulkomaille.

Obama sai taloustieteen stipendin yliopistoon ja oli mukana ohjelmassa, jossa opiskelijoille tarjottiin rahoitusta opiskeluun ulkomailla. Barack Obama (nuorempi) kertoo kirjassaan, että isä sai sen John F. Kennedyn hankkeessa. Kennedyn tarkoitus oli saada nuoria älykkäitä afrikkalaisia opiskelemaan Yhdysvaltoihin, jotta Afrikka voitaisiin tulevaisuudessa saada kukoistamaan. Näin nuori Barack Hussein Obama sai lentoliput ja matkusti ensimmäistä kertaa Kenian ulkopuolelle. Michael Dobbs on kuitenkin kirjoittanut Washington Postissa, ettei Kennedy ole voinut olla vaikuttamassa tähän, sillä ohjelman tullessa voimaan vuonna 1960 Obama oli jo maassa opiskelemassa. Tom Mboyan ja Stanfordin yliopiston arkistojen mukaan monet afroamerikkalaiset henkilöt, muun muassa Harry Belafonte, Sidney Poitier, Jackie Robinson ja Elizabeth Mooney Kirk, keräsivät varoja tukemaan Obamaa ja muita afrikkalaisia opiskelijoita, jotta he saattoivat opiskella Yhdysvalloissa. 23-vuotiaana Obama meni opiskelemaan Havaijin yliopistoon Honoluluun.[1] Yhdysvalloissa Obama vieraantui islaminuskosta ja hänestä tuli ateisti.

2. helmikuuta 1961 Obama meni naimisiin nuoren valkoisen opiskelijan, kansasilaissyntyisen Ann Dunhamin[1] kanssa Mauin saarella Havaijilla. Obama oli jo naimisissa, minkä Ann Dunham sai tietää vasta myöhemmin. Obama ja Dunham saivat pojan, Barack Obaman, joka syntyi 4. elokuuta 1961. Pian Dunham lähti poikansa kanssa. Barack Hussein Obama itse jäi Honoluluun ja valmistui vuonna 1962 luokkansa priimuksena.[1] Sen jälkeen hän matkusti Massachusettsin Cambridgeen ja kirjautui opiskelemaan lakia Harvardin yliopistoon, jonne hän oli saanut stipendin. Hän valmistui tohtoriksi.[1]

Kesällä 1962 Dunham ja vuoden vanha Barack olivat Mercer Islandilla Washingtonissa ystäviensä luona, ennen kuin he muuttivat Obaman isän luokse itärannikolle. He kuitenkin palasivat Seattleen, missä Dunham meni opiskelemaan Washingtonin yliopistoon ja muutti myöhemmin Honoluluun, jossa haki avioeroa miehestään. Ero astui voimaan maaliskuussa 1964.[1] Harvardissa Obama tapasi amerikkalaissyntyisen Ruth Nidesandin. Ruth ja Barack muuttivat Keniaan, kun Obama valmistui ekonomistiksi vuonna 1965.[1] Nidesand erosi myöhemmin Obamasta. Hän oli tämän kolmas vaimo. Barack Hussein Obama kuitenkin saapui Honoluluun vuonna 1971 ja tapasi Dunhamin ja poikansa, joka oli tuolloin 10-vuotias.

Palattuaan Keniaan Obama meni töihin öljy-yhtiölle, ja sen jälkeen hän toimi ekonomistina Kenian liikenneministeriössä ja oli myöhemmin teollisuusministeriön palveluksessa. Vuonna 1965 Obama kirjoitti artikkelin ”Problems Facing Our Socialism” (”Sosialismimme ongelmia”), joka julkaistiin East Africa Journal -lehdessä. Artikkeli oli kriittinen, ja siinä arvosteltiin niin sanottua ”afrikkalaista sosialismia”, jota Keniassa toteutettiin. Etenkin talousministeri Tom Mboya joutui kritiikin kohteeksi. Barack Obama kirjoitti kirjassaan, että tämä artikkeli tuhosi hänen isänsä uran, ja hän syyttää, että presidentti Jomo Kenyatta tuhosi hänen isänsä elämän.

Obama sai potkut, alkoholisoitui ja köyhtyi eikä selvinnyt tapahtuneesta henkisesti. Kenialainen toimittaja Philip Ochieng kirjoitti Daily Nation -nimisessä sanomalehdessä, että Obama vanhempi oli tuolloin väsynyt ja vaikea henkilö. Barack Obama menetti jalkansa auto-onnettomuudessa ja menetti viimeisen työpaikkansa. Hän kuoli 1982 Nairobissa 46-vuotiaana.

Obama on haudattu Kogeloon. Hautajaisiin osallistui muiden muassa monia valtion virkamiehiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]