Bang & Olufsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bang & Olufsenin logo

Bang & Olufsen on tanskalainen pörssiyhtiö, joka valmistaa av-laitteita, kuten televisioita, kaiuttimia ja musiikkisoittimia. Av-laitteiden lisäksi yhtiö valmistaa myös puhelimia ja lääketieteellisiä tarvikkeita.

Yhtiö perustettiin 17. marraskuuta vuonna 1925 Länsi-Tanskassa Struerin lähellä sijaitsevassa Quistrupin kaupungissa. Sen perustivat kaksi nuorta insinööriä, Peter Boas Bang ja Svend Andreas Grøn Olufsen. Yhtiö toimii nykyään Struerissa, ja sen toimitusjohtaja on Tue Mantoni.

Peter Bangin ja Svend Olufsenin ensimmäinen merkittävä keksintönsä oli radio, joka toimi vaihtovirralla aikana, jolloin kaikki radiot toimivat paristoilla. Vaikka kyseessä oli tekninen läpimurto, ei siitä tullut kaupallista menestystä. Ensimmäisen radiokokeilunsa he rahoittivat Svend Olufsenin äidiltä Anna Olufsenilta lainatuilla rahoilla. Yhtiön ensimmäisten kahdeksan toimintavuoden aikana Peter Bang ja Svend Olufsen eivät pystyneet nostamaan yrityksestä palkkaa, vaan he ansaitsivat ainoastaan majapaikan ja ylläpidon. Nykyään yhtiön liikevaihto on yli kaksi miljardia tanskan kruunua.

Yhtiön logon suunnitteli vuonna 1932 silloin 16-vuotias Henning Dahl "Mik" Mikkelsen. Hän myi piirtämänsä logon Svend Olufsenille kymmenellä tanskan kruunulla (nyk. n. 30 euroa). Alkuperäinen hintapyyntö logosta oli viisi kruunua, mutta Svend Olufsen oli niin tyytyväinen uuteen logoon, että maksoi siitä tuplahinnan, vaikka olikin hyvin tarkka rahoistaan.

Ensimmäisen televisionsa Bang & Olufsen esitteli vuonna 1951.

B&O Beogram 4000 -levysoitin 1970-luvun alkupuolelta

1960-luvun alkuun asti Bang & Olufsenin tuotteet olivat tavanomaisia. Sen jälkeen lähinnä Japanin suunnasta lisääntyneen kilpailun takia yritys päätti keskittyä tarjoamaan tuotteita, jotka tarjoavat ainutlaatuista muotoilua ja kehittynyttä teknologiaa vastineena kilpailijoita korkeammalle hinnalle. [1] 1980-luvulta lähtien pääosan tuotteista on muotoillut David Lewis. Sen jälkeen B&O:n audiolaitteissa on siirrytty suurikokoisista erillislaitteista kompakteihin yhdistelmälaitteisiin ja kaiuttimissa yksinomaan aktiivikaiuttimiin. 2000-luvulla B&O:lla oli myös matkapuhelimia, jotka oli kehitetty yhdessä Samsungin kanssa.[2] Toinen uusi alue 2000-luvulla on ollut luksusluokan autojen äänentoistojärjestelmät.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tim Jarman & Nick Jarman: Bang & Olufsen. The Crowood Press Ltd, 2008. ISBN 978-1-84797-068-8. .
  2. 10 Best And Worst Cellphones Of All Time: B&O Serene 5.4.2013. Information Week. Viitattu 22.11.2013.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.