Banaanitasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Banaanivaltio -termin kehittänyt kirjailija O. Henry.
Banaanikasvi.

Banaanitasavalta eli banaanivaltio on kirjailija O. Henryn keksimä nimitys niille latinalaisen Amerikan maille, joissa yhdysvaltalainen yritys United Fruit Company oli banaanikaupan monopoliasemassa ja piti käsissään yleensä myös poliittista valtaa.[1] Valtioiden tunnusomaisiin piirteisiin kuuluvat poliittinen epävakaus, riippuvaisuus maataloudesta ja epädemokraattisesti valittu korruptoitunut hallinto.

O. Henry viittasi termillä alun perin Hondurasiin. Valtion talous oli riippuvainen banaaneista, joiden kasvatuksesta ja viennistä olivat vastuussa hallituksen sijasta yhdysvaltalaiset United Fruit Company ja Standard Fruit Company. Yhtiöt hallitsivat banaanien tuotannon ohella myös Hondurasin infrastruktuuria, ja maan laillisella hallituksella ei ollut todellista vaikutusvaltaa. Nykyisin banaanivaltiolla tarkoitetaan usein Latinalaisen Amerikan valtioita, joissa yhteiskuntarakenne noudattelee Espanjan kolonalistiselta ajalta peräisin olevaa mallia, jossa maata hallitsee pieni ja etuoikeutettu eliitti. Banaanivaltioissa on usein huonosti laadittu infrastruktuuri, heikko talous, pieni bruttokansantuote ja rikkaiden ja köyhien kansalaisten välinen leveä elintasokuilu.

Hintojen laskiessa valtio saattaa kohdata rahayksikkönsä inflaation, kansalaisten elintason laskemisen tai jopa koko maan talouden romahtamisen, koska maalla ei ole muita vientituotteita. Banaanivaltiolla voidaan myös viitata valtioon, jossa ulkomaalaiset valtiot ja yhtiöt sekaantuvat maan sisäisiin asioihin, kuten talouteen tai poliittiseen päätöksentekoon.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latinalaisessa Amerikassa sijaitsevasta banaanivaltiosta on tullut populaarikulttuurissa yksi kuvitteellisen valtion arkkityypeistä. Stereotyyppisen banaanivaltion piirteisiin kuuluvat slummiutuneet kaupungit, epädemokraattiset sotilashallitukset, viidakossa toimivat sissiliikkeet ja jatkuvasti toistuvat vallankaappaukset.

Yksi tunnetuimmista kuvitteellisista banaanivaltioista on belgialaisen sarjakuvataiteilija Hergén piirtämien ja käsikirjoittamien Tintti-sarjakuvien San Theodoros, jonka vallasta kamppailevat kenraalit Alcazar ja Tapioca. Albumissa Särkynyt korva yhdysvaltalaiset ja brittiläiset öljy-yhtiöt houkuttelevat San Theodorosin ja naapurivaltio Nuevo Ricon öljysotaan, joka on Bolivian ja Paraguayn välisestä Chacon sodasta, johon osallistuivat myös Standard Oil ja Shell Oil. Toisessa albumissa, Tintti ja Picarot, kenraali Tapiocan hallitusta tukee Neuvostoliiton kaltainen Itä-Euroopan kommunistidiktatuuri Borduria ja kenraali Alcazarin vastarintaliikkeen toimintaa rahoittaa kapitalistinen International Banana Company -yhtiö. Monet San Theodorosin piirteistä on tarkoitettu satiiriseksi parodiaksi tyypillisestä banaanivaltiosta; esimerkiksi Tintti ja Picarot -tarinan mukaan vallankaappauksessa syrjäytetyn hallitsijan teloittaminen on muodostunut kansanperinteeksi.

Monissa 1980-luvulla tehdyissä Hollywood-elokuvissa esitellään kuvitteellinen banaanitasavalta nimeltä Val Verde, josta on muodostunut eräänlainen sisäpiirin vitsi elokuvan harrastajien keskuudessa. Valtio esiteltiin vuoden 1985 toimintaelokuvassa Commando, jossa Arnold Schwarzeneggerin näyttelemä päähenkilö kiristetään salamurhaamaan Yhdysvaltain hallituksen tukema Val Verden presidentti. Val Verde tekee paluun toisen Schwarzeneggerin tähdittämän toimintaelokuvan Predator – saalistaja tapahtumapaikkana. Hyllytetty ABC-kanavan televisiosarja Supercarrier kertoo Yhdysvaltain laivaston F-14 Tomcat -lentäjistä, jotka lähetetään sisällissodan kouriin joutuneeseen Val Verdeen. Toimintaelokuvassa Die Hard 2 – vain kuolleen ruumiini yli terroristit vaativat Yhdysvaltain hallitusta päästämään vapaaksi Val Verdestä kotoisin olleen kenraalin.

Banaanivaltio on ollut aiheena myös vuoden 2001 strategiapelissä Tropico, jossa pelaaja pääsee hallitsemaan diktaattorina Karibianmerellä sijaitsevaa saarivaltiota.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. P. Landmeier: Banana Republic: United Fruit Company mayaparadise.com. Viitattu 1.7.2009. (englanniksi)