Bambuhait

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bambuhait
Epolettihai (Hemiscyllium ocellatum)
Epolettihai (Hemiscyllium ocellatum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Partahaikalat Orectolobiformes
Heimo: Bambuhait
Hemiscylliidae
Gill, 1862[1]
Katso myös

  Bambuhait Wikispeciesissä
  Bambuhait Commonsissa

Bambuhait (Hemiscylliidae) on partahaikaloihin kuuluva kalaheimo.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat bambuhaifossiilit on ajoitettu jurakauden loppupuolelle. Nykyään heimoon kuuluu 12 lajia, jotka jaetaan kahteen sukuun.[2][3][4]Lajeja ovat muun muassa:

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bambuhailajit ovat pienikokoisia haita ja jäävät yleensä alle 70 cm pitkiksi. Suurimmat lajit epolettihai ja pistebambuhai voivat saavuttaa metrin pituuden. Rakenteeltaan lajit ovat hoikkia ja niillä on kaksi suunnilleen samankokoista selkäevää ja rintaevät ovat pienet ja pyöreät. Pyrstöevä on pitkä verrattuna muun ruumiin pituuteen. Bambuhaiden kuonossa on pienet viikset ja silmien takana sijaitsevat ruiskureiät ovat suuret. Lajien hampaat ovat pienet ja teräväkärkiset. Bambuhaiden heimon lajit ovat ovipaarisia eli ne munivat kovakuorisen pyöreän munakotelon, josta poikanen kuoriutuu. Kuoriutuessaan poikaset ovat kooltaan 9–17 cm pitkiä.[2][3][4][5]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bambuhaiden heimon lajeja tavataan Tyynenmeren indoläntiseltä alueelta. Hemiscyllium-suvun lajit elävät Australian ja Uuden-Seelannin rannikolla, mutta Chiloscyllium-suvun kaloja tavataan laajalta alueelta Madagaskarista Japaniin. Ne ovat rannikkojen kivikkopohjien ja koralliriuttojen lajeja. Bambuhailajien ravintoa ovat pienet kalat ja selkärangattomat eläimet, kuten ravut ja seepiat.[2][4][3]

Useita heimon lajeja pidetään akvaarioissa, koska ne ovat pienikokoisia, rauhallisia ja helppo saada lisääntymään myös vankeudessa. Eräitä lajeja pyydystetään myös ruokakaloiksi.[2][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 8. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0. (suomenkieliset lajinimet)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hemiscylliidae ITIS. Viitattu 14.3.2011. (englanniksi)
  2. a b c d Family Hemiscylliidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 14.3.2011. (englanniksi)
  3. a b c Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 5. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 14.3.2011). (englanniksi)
  4. a b c d Leonard J. V. Compagno: Sharks of the World: Bullhead, mackerel and carpet sharks, s. 164–165. FAO, 2001. ISBN 978-9251045435. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 14.3.2011). (englanniksi)
  5. a b Family Hemiscylliidae (PDF) FAO. Viitattu 14.3.2011. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.