Baltic Circle -festivaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Baltic Circle on kansainvälinen nykyteatterifestivaali, joka järjestetään aina marraskuussa esityskohtaisissa tiloissa Helsingissä.


Toiminnan ydin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteistyö: Baltic Circle toimii yhteistyössä eurooppalaisten ja kotimaisten teatterifestivaalien ja tuotantokeskusten kanssa.

Kehittämistyö: Festivaali järjestää koulutusta, seminaareja ja työpajoja sekä osallistuu julkiseen taidekeskusteluun. Keskeisintä kehittämistyötä on vuoropuhelu taiteilijoiden ja yleisön kanssa.

Uudet tuotantomallit: Festivaalilla nähdään Baltic Circlen omia tuotantoja sekä kansainvälisiä yhteistuotantoja, joissa Baltic Circle toimii osatuottajana. Baltic Circle pilotoi nykyteatteri- ja esitystaiteen residenssitoimintaa Suomessa.

Kulttuurivaihto: Baltic Circle tuo Suomeen kansainvälisiä vierailuesityksiä ja esittelee suomalaisen nykyteatterikentän uusia kykyjä.

Diskurssiselvennä: Baltic Circle on yhteisö, jossa taiteen tekijät ja yleisö voivat käydä keskustelua ja kyseenalaistaa sekä tutkia uusia näkökulmia taiteeseen ja ympäröivään maailmaan.


Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1996 Baltic Circle -hankeselvennä on edistänyt eurooppalaista kulttuurivaihtoa lähinnä Itämeren alueella. Taiteilijavaihto, draamakäännökset, kansainväliset yhteistuotannot sekä Euroopan tason kulttuurihankkeet ovat tärkeä osa Baltic Circlen toimintaa. Baltic Circle -festivaaleja on järjestetty Helsingissä vuodesta 2000 alkaen ja vuodesta 2007 vuosittain. Festivaali esittelee nykyteatterin uusimpia suuntauksia ja toimii kohtaamis- ja verkostoitumispaikkana teatterin ammattilaisille ja yleisölle. Baltic Circle -hanketta on ollut luomassa joukko suomalaisia teatterin ammattilaisia, joita yhdistää halu tehdä taiteellisesti kunnianhimoista nykyteatteria ja siten myös taiteellisesti kunnianhimoisia nykyteatterifestivaaleja. Baltic Circle tekee yhteistyötä Pohjois- ja Itä-Euroopan teatterifestivaalien, tuotantokeskusten ja monien kulttuuri-instituuttien kanssa. Vuonna 2007 Baltic Circle saavutti pohjoismaisella ministerineuvostotasolla Ars Baltica -statuksen. Vuodesta 2007 lähtien se on ollut myös jäsenenä kansainvälisessä esittävien taiteiden nykytaideverkosto IETM:ssa (+400 jäsentä) sekä FIT (Festivals In Transition) -verkostossa. Baltic Circle on toiminut pääjärjestäjänä ja osajärjestäjänä useissa EU-hankkeissa sekä saanut työstään Suomen Teatteriliiton tunnustuspalkinnon vuosina 2001 ja 2005. Tärkeimmät tukijat ovat Q-teatteri, Helsingin kulttuurikeskus, opetus- ja kulttuuriministeriö, EU:n Kulttuuriohjelma sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]