Ballokume

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ballokume

Ballokume (alb. Ballokumja), myös Ballokume Elbasan (alb. Ballokumja Elbasani) ja Ballakume (alb. Ballakumja) tai Ballakume Elbasan (alb. Ballakumja Elbasani t. Ballakumja e Elbasanit)[1] on aito albanialainen jälkiruoka, perinteinen makea leivonnainen, keksi tai pikkuleipä, jonka valmistaminen sai alkunsa Elbasanista, Albaniassa[2], ja joka on suosittu koko maassa, Kosovossa ja muualla albaaniyhteisöissä.[3] Ballokume valmistetaan joka vuosi 14. maaliskuuta kansallisen ”Kesäpäivä”-juhlan (”alb. Dita e Verës”) kunniaksi[4], se on kesäpäivän symboli ja Elbasanin kaupungin perinnettä. Yleensä osa herkuista lähetetään sukulaisille ja ystäville, jotka eivät ole lähtöisin Elbasanista.[5]

Kesäpäivä-juhlalla on historiallisesti hyvin varhainen, muinaispakanallinen alkuperä, ja se oli valtakunnallinen lomapäivä, jota vietettiin sekä pohjoisessa että etelässä, mutta maakuntien mukaan erilaisin menoin.[6] Muinaisina aikoina juliaanisen kalenterin mukaan maaliskuu oli vuoden ensimmäinen kuukausi, kesäkuu kirsikkakuukausi ja heinäkuu satokuu, kunnes Euroopassa gregoriaaninen kalenteri otettiin käyttöön vuonna 1582. "Kesäpäivä” on päivä, joka ilmoittaa kevään saapumisesta ja talven lähdöstä.[5] Sinä päivänä albanialaiset esivanhemmat ennen kristinuskon leviämistä juhlivat roomalaisten ja muinaisten kreikkalaisten kanssa kukkajumalien ja pajujen kunniaksi. "Kesäpäivä"-juhlan uskotaan saaneen alkunsa Elbasanin kaupungin laitamille Çermenikë -ylängölle Zana-jumalattarelle rakennetusta muinaistemppelistä tai pyhätöstä.[6][7] Mytologinen Zana on metsästyksen, metsien, vuorten, kasvillisuuden ja koko luonnon jumalatar ja legendan mukaan tämä haltijatar tulee ulos pyhäköstään 14. maaliskuuta.[8]

Elbasanissa kesäpäivä-juhlan valmistelut kuitenkin alkoivat vuoden alusta varaamalla tai ostamalla maissijauhoja ja voita. Valmistusrituaalit suoritettiin huolellisesti ja kokin tehtävät sai perheen vanhin vaimo tai isoäiti, jota perheen miehet auttoivat tunnin ajan kestävässä taikinan sekoittamisessa sen jälkeen, kun sokeri oli sulanut voissa.

Ballokumetta voi valmistaa jälkiruoaksi minä päivänä tai milloin tahansa. Tämä resepti vaatii kärsivällisyyttä ja huolellisuutta aineksien valinnasta ja niiden käsittelystä alkaen, jotka sitten yhdistetään, maustetaan ja lopuksi tehdään lopullinen kypsennys.[9] Tämä jälkiruoka valmistetaan maissijauhopohjaisesta pääraaka-aineesta, vuohenvoista, talonpojan kananmunista ja tähän ruoanlaittoon on erityinen kaava, jonka vain paikalliset tuntevat. Raaka-aineiden tulisi olla viileitä, sokeri siro[10], voin pitäisi olla keltaista ja maukasta. Ballokumeen taikina on valmistettava suurissa päällystämättömissä kupariruukuissa ja vaivattava-vatkattava käsin, tiiviisti ja puulusikalla. Ennen leivonnaisten paistamista puilla lämmitettävässä uunissa taikinan annetaan jäähtyä noin 15 minuuttia huolimatta siitä, että voi näyttää kuohkealta. Tämän verran aikaa on riittävä jauhohiukkasille imeäkseen seoksen kosteutta. Nämä leivokset eivät tarvitse muotoilua, koska ne ottavat muotonsa paistumisen aikana. Alkuperäinen resepti sisältää myös erikoisen finja-veden (ns. (alb. finjë- eli lipeä-veden) käytön. Tuhka kaadetaan kirkkaaseen veteen, seosta jäähdytetään muutaman minuutin ja sitten valutetaan. Sen sijastaan voi kyllä lisätä maitoakin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia e Ditës së Verës, nga Çermenika deri në Elbasan. (Kesäpäivän tarina Cermenicasta Elbasaniin.) 14.03.2017. Gazeta Telegraf. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)
  2. Gzuar Diten e Veres! (Hyvää kesäpäivää!) Pinterest. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)
  3. Ballokume. 2.02.2018. WorldFood.Guide. Viitattu 26.3.2020. (englanniksi)
  4. a b Elbasani Ballokume - traditional sweet. Ingredients for Elbasan Ballokume Summer Day. Përbërësit për Ballokume Elbasani për Ditën e Verës. (Elbasani Ballokume - perinteinen makeinen. Ainekset Elbasanin kesäpäivän Ballokumeeseen.) Monarch. Arkistoitu 27.3.2020. Viitattu 26.3.2020. (englanniksi),(albaniaksi)
  5. a b Ballokumja, simboli i ditës së verës. (Ballokume, kesäpäivän symboli.) Shqiptarja.com. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)
  6. a b 14 Mars – Zgjohen Zanat e Pranverës. (14. maaliskuuta - Kevään haltijatar herää.) 14.03.2019. voal. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)
  7. Historia e festës tradicionale e “Ditës së Verës”. (Perinteisen "Kesäpäivä" -juhlan historia.) 14.3.2016. Kohanet. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)
  8. Dita e Verës dhe ballokumja, nuk mund të bëjnë pa njëra tjetrën! Ballokumet e Elbasanit kanë brenda shumë, shumë dashuri. (Kesäpäivä ja Ballokume eivät voi toteudu ilman toisiaan! Elbasanin Ballokumeessa on paljon rakkautta.) RTV21.tv. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)
  9. Ballokumja tradicionale – Receta sekrete e ëmbëlsirës së Ditës së Verës. (Perinteinen Ballokuma - salainen kesäjälkiruokaresepti.) 13.3.2019. bionews. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)[vanhentunut linkki]
  10. Historia e Ditës së Verës nga Çermenika deri në Elbasan. (Kesäpäivän tarina Çermenikë-ylängöltä Elbasaniin.) 14.3.2019. Redaktori.net. Theme: News Portal by Mystery Themes.. Arkistoitu 27.3.2020. Viitattu 26.3.2020. (albaniaksi)