Balkaninramonda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Balkaninramonda
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Lamiales
Heimo: Gesneriakasvit Gesneriaceae
Suku: Ramondat Ramonda
Laji: nathaliae
Kaksiosainen nimi

Ramonda nathaliae
Pančić & Petrovič (1882)[1]

Katso myös

  Balkaninramonda Commonsissa

Balkaninramonda (Ramonda nathaliae) on gesneriakasveihin ja ramondoihin kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen, matala, kymmenen senttimetriä korkeaksi kasvava ruoho. Lehdet ovat vaaleanvihreät, karvaiset, hieman kurttuiset, viisi senttimetriä pitkät ja muodostavat matalan ikivihreän lehtiruusukkeen. Ruusukkeen keskeltä kasvaa alkukesällä kukkavanoja, joissa on kussakin muutamia kukkia terttuna. Kukat ovat enintään neljä senttimetriä leveitä, neliterälehtisiä, sinivioletteja ja keskeltä keltaoransseja.

Balkaninramonda esiintyy luonnonvaraisena Balkanvuoristossa, Bosnia-Hertsegovinassa, Serbiassa, Pohjois-Makedoniassa ja Pohjois-Kreikassa.[1] Se kasvaa varjoisissa kallionkoloissa. Kasvia viljellään myös perennana kivikkopuutarhoissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jury, S. (2009+): Gesneriacae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity: Ramonda myconi (englanniksi) Viitattu 2.2.2022.
  2. Brickell, Christopher: RHS: A–Z Encyclopedia of Garden Plants. (hakusana: Ramonda). United Kingdom: Dorling Kindersley, 2008. ISBN 978-1-4053-3296-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]