Balboa (tanssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Balboa on swing-tanssi joka syntyi 1920-luvulla. Toisin kuin muita swing-tansseja, Balboa tanssitaan tanssiotteessa tiiviissä vartalokontaktissa, jossa vartalot koskettavat toisiaan reidestä rintaan asti.

Balboan perusta on sen verran yksinkertainen, että sitä voidaan tanssia myös hyvin nopeatempoiseen musiikkiin. Sitä voidaan kuitenkin tanssia myös hitaaseen musiikkiin, jolloin jää luonnollisesti enemmän aikaa tarkalle jalkatyölle ja erilaisille muunnelmille.

Tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balboa syntyi, kun tanssipaikat alkoivat olla ylikansoitettuja, ja parista irtautumiseen ei enää ollut kunnolla tilaa. Balboa on hyvin sisäänpäin kääntynyt tanssi, suuri osa liikkeestä tapahtuu polvien alapuolella.

Balboasta on kaksi hyvin erilaista muotoa:

  • Balboa, jota kutsutaan myös Pure Bal-nimellä. Tanssijat pysyvät tiiviissä vartalokontaktissa kaiken aikaa, tanssien erilaisia askelkuvioita, tehden käännökset ja liikkuen parina.
  • Bal-Swing, joka tunnettiin alun perin vain Swinginä tai toisinaan Randy Swinginä. Tämä tanssi on hyvin erilainen Pure Balboaan verrattuna. Vartalokontaktia ei pidetä jatkuvasti, ja kuviot ovat lähempänä muita swing-tansseja. Tämä tanssityyli sai alkunsa Charlestonista ja aikaisin tunnettu tapaus jossa tätä tanssityyliä käytettiin oli kilpailussa Venice Beachilla vuonna 1932. Nimi Bal-Swing syntyi 1970-luvulla yrityksenä erottaa tanssi yleisemmästä termistä swing-tanssit.

Perusaskel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balboan perusaskel koostuu periaatteessa kahdesta two-step -askelesta peräkkäin, jotka otetaan shufflaamalla jalkoja. Kenkien tulee tästä syystä olla riittävän liukkaat jotta tanssiminen yleensä onnistuu – viejä voi käyttää esimerkiksi nahkapohjaisia tanssikenkiä seuraajan usein käyttäessä korkokenkiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balboa syntyi eteläisessä Kaliforniassa 20-luvulla ja sen suosio kasvoi jatkuvasti toiseen maailmansotaan asti. Balboa sai nimensä Newport Beachissa, Kaliforniassa sijaitsevan Balboa Peninsulan mukaan, jossa se keksittiin. Sen uskotaan saaneen alkunsa Balboa Pavilionissa [1] Newport Beachissa.

Los Angelesissa on aina ollut pieni, aktiivinen Balboa-yhteisö. Nykypäivänä Balboa leviää maailmanlaajuisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]