Balblair

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Balblair-tislaamo

Balblair on skottilainen viskitislaamo, joka sijaitsee Eddertonissa, Ross-shiressä.

Tislaamo perustettiin alun perin vuonna 1790,[1] ja sen rakensi uudelleen suunnittelija Charles C Doig vuonna 1895 siirtääkseen sen lähemmäksi Eddertonin rautatieasemaa Inverness and Ross-shire Railway -rautatiellä. Alkuperäinen vedenlähde oli kuitenkin niin hyvä että tislaamo päätti olla välittämättä läheisestä purosta käyttäen sen sijaan edelleen alkuperäistä Ault Deargin puroa. Vielä tänäänkin tislaamo käyttää alkuperäistä vedenlähdettään.

Perustaja John Ross johti Balblair-tislaamoa menestyksekkäästi ja vuonna 1824 mukaan liittyi hänen poikansa Andrew. Tislaamo pysyi Rossin perheen omistuksessa vuoteen 1894 asti, jolloin se siirtyi Alexander Cowanin haltuun. Vuonna 1948 tislaamon osti Robert Cumming, joka laajensi tislaamoa ja tehosti sen tuotantoa. Cumming johti tislaamoa kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1970 ja myi sen Hiram Walkerille. Vuonna 1996 tislaamon osti Inver House Distillers Limited.

Balblair-tislaamolla on yksi tislausalan vanhimmista arkistoista, ja ensimmäinen merkintä on 25. tammikuuta 1800. John Ross kirjoitti sen itse, ja siinä luki: "Myyty David Kirkcaldylle Ardmoresta yksi gallona viskiä hintaan £1.8.0d".

Balblair Single Malt -viskiä pullotetaan neljänä vuosikertana – 2000, 1997, 1989 ja 1979 – ja designin on innoittanut lähellä sijaitseva piktikivi Clach Biorach, jonka uskotaan olevan 4000 vuotta vanha. Vuosikerta 1989 voitti kultamitalin ja todettiin "luokkansa parhaaksi" vuoden 2007 International Wine & Spirits Competition -kilpailussa, ja Ian Buxton suositteli sitä kirjassaan 101 Whiskies to Try Before You Die.[2]

Tislaamon omistaa nykyisin Inver House Distillers Limited, jonka muihin tislaamoihin kuuluvat mm. Speyburn-Glenlivet, Knockdhu, Old Pulteney ja Balmenach.

Tislaamolla on oma vierailukeskus, joka on auki vierailijoille vuoden ympäri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Balblair distillery", The List. Viitattu 1. lokakuuta 2013.
  2. Buxton, Ian. 101 Whiskies to Try Before You Die, s. 29.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]