Balanopaceae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Balanopaceae
Balanops australiana
Balanops australiana
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Ylälahko: Rosanae
Lahko: Malpighiales
Heimo: Balanopaceae
Bentham & Hook.f.
Suvut

Balanops

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Balanopaceae Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Balanopaceae Commonsissa

Balanopaceae on pieni koppisiemenisten kasvien heimo, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Siihen kuuluu yksi ainoa suku Balanops, jossa on muutama ainavihanta puu- ja pensaslaji Tyynenmeren lounaisosissa, Australian Queenslandissa, Uudessa-Kaledoniassa ja Fidžisaarilla.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balanops-lajien lehtiasento on kierteinen tai näennäisesti säteittäinen. Kasvit ovat joko hede- tai emikasveja (kaksikotisuus). Hedekukat kasvavat norkkomaisissa kukinnoissa, emikukat yksittäin. Edellisissä on yksi suomumainen tukilehti ja tavallisesti 5–6 hedettä (vaihteluväli kokonaisuudessaan 2–12), jälkimmäisissä useita suojussuomuja ja kaksi tai kolme erillistä emilehteä. Hedelmä on terhoa muistuttava luumarja, ja siinä on yksi tai kaksi siementä.

Systemaattinen asema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balanops-suvussa on yhdeksän lajia. Sitä on pidetty hyvin erillisenä ja sen on useimmiten ajateltu olevan kaukaista sukua pyökkikasveille, mihin kukan (ja hedelmän) pintapuolinen rakenne viittaa. Nykyiset systematiikan menetelmät ovat kuitenkin osoittaneet sen kuuluvan toiseen yhteyteen, ja se on saanut paikkansa omana heimonaan Malpighiales-lahkosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]