Badugi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Badugi (tai Badougi tai Padooki) on Aasiasta kotoisin oleva korttipeli, jota pelataan 52 kortin korttipakalla (ei jokereita). Badugi on siitä erikoinen pokeripeli, että siinä jaetaan neljä korttia ja matalin korttiyhdistelmä voittaa.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi jakajasta kaksi seuraavaa maksaa sokkopanokset ja kolmas aloittaa panostuskierroksen maksaen sokkopanoksen tai korottaen panoksen (riippuen limiittirajoista) tai luovuttaen käden.

Kun panostuskierros on ohi (kaikki maksanut tai luovuttaneet) voivat pelaajat halutessaan vaihtaa kädestään nollasta neljään korttia. Jaon jälkeen on jälleen panostuskierros, jossa (limiittipeleissä) panos on kaksi kertaa ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan vaihtoja on kolme ja viimeisen panostuskierroksen jälkeen on korttien paljastus.

Käsien paremmuusjärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paras mahdollinen käsi, 4-high badugi

Badugissa huonoin mahdollinen käsi voittaa (ässä (merkitään A) on pienin ja kuningas (merkitään K) on suurin). Mailla ei ole arvojärjestystä. Badugissa ei kuitenkaan pelaaja saa pelata korteilla, jotka pariutuvat tai ovat samaa maata kuin toinen kortti, joten pelaaja voi käyttää vain eri maata sekä eriarvoisia kortteja. Samoin hän, joka voi käyttää eniten kortteja (parhaimmillaan neljä) voittaa aina hänet, joka joutuu käyttämään vähemmän kortteja. Jos pelaajilla on saman verran käytettäviä kortteja, pelaaja, jolla on pienin "hai" eli korkein kortti (kuningas suurin, ässä pienin) voittaa.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paras mahdollinen käsi on esimerkiksi A 2 3 4 (mailla ei väliä).
  • Kädestä A 2 4 5 pelaaja ei voi käyttää korttia 4, koska se on samaa maata kuin A.
  • Kädestä 5 5 7 9 pelaaja voi pelata vain kortella 5 ja 7 koska 5 on samanarvoinen ja 9 samaa maata
  • Käsi A 2 7 9 voittaa käden A 6 9 K tai käden 3 4 5 5.