Bachir Gemayel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bashir Gemayel

Bachir Gemayel (10. marraskuuta 194714. syyskuuta 1982) oli libanonilainen kristittyjen sotilaskomentaja ja poliitikko, joka valittiin presidentiksi, mutta surmattiin ennen virkaan astumista.

Hän oli Pierre Gemayelin, Kata'ib-puolueen eli falangistien perustajan poika. Gemayel ja isänsä olivat maroniittikristittyjä. Hän opiskeli lakia ja valtiotieteitä Beirutissa. Vuonna 1970 palestiinalaiset militantit kidnappasivat hänet hetkeksi, mikä saattoi vaikuttaa hänen vihamielisyyteensä palestiinalaisia kohtaan.

Vuonna 1971 hänet nimitettiin falangistien sotilassiiven tarkastajaksi. Seuraavana vuonna hän sai tutkinnon amerikkalaisesta yliopistosta Dallasista ja perusti asianajotoimiston Länsi-Beirutiin. Leipätyönsä ohella hän järjesti sotilaallisen "B.G."-ryhmän taistelemaan PLO:ta vastaan. Vuonna 1976 hänestä tuli Kata'ibin sotilasneuvoston johtaja ja hän muodosti Yhdistyneet libanonilaisjoukot taistelemaan Syyrian joukkojen miehitystä ja Syyrian kanssa liittoutuneita palestiinalaisia ja vasemmistolaisia vastaan. Vuonna 1978 hän johti voittoisaa sadan päivän sotaa syyrialaisia vastaan. Vuonna 1980 autopommi surmasi hänen vauvaikäisen tyttärensä Mayan.

Gemayelista tuli lähinnä kristityistä koostuneen Libanonilaisen rintaman johtaja ja hän johti 1980 ja 1981 kristittyjen joukot voittoon Zahlén taistelussa. Joukot saivat varusteita ja mahdollisesti koulutusta Israelista.

Kun Israelin joukot miehittivät Libanonin 1982, vaikka Gemayel ei avoimesti toiminut israelilaisten kanssa, hänen entinen yhteistoimintansa oli ainakin muslimien silmissä rasite. Vaikka hän oli ainoa ehdokas presidentinvaaleissa 23. elokuuta 1982, suurin osa muslimeista boikotoi vaalia Syyrian painostuksesta ja hänet valittiin pienimmällä enemmistöllä kautta Libanonin historian (57 ääntä 92:sta parlamentissa). Yhdeksän päivää ennen kuin hänen tuli vannoa virkavalansa, hän ja 25 muuta kuolivat pommiräjähdyksessä Kata'ibin päämajassa Achrafiehissa 14. syyskuuta. Israelin ja USA:n tiedustelupalvelujen mukaan Syyrian Hafez al-Assad määräsi salamurhan.[1] Sabran ja Shatilan verilöylyt olivat kosto tästä surmasta ja Israelin joukot miehittivät sen johdosta myös Länsi-Beirutin.

Bachir Gemayelin sijaan presidentiksi nostettiin hänen vanhempi veljensä Amine Gemayel, joka hallitsi 1982–1988. Syyrian kansallissosialistisen puolueen (SSNP) jäsen Habib Tanius Shartuni tunnusti iskun ja hänet tuomittiin vankilaan, josta etenevä Syyrian armeija vapautti hänet lokakuussa 1990.

Mielipiteet Bachir Gemayelin vaihtelevat edelleen. Monille maroniittikristityille hän on sankari, jolle on omistettu muistosivustoja Internetissä (katso linkki alla). Toisaalta häntä pidetään Israelin armeijan pistimillä valtaan nostettuna nukkehallitsijana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bachir Gemayel.