Baalbekin Jupiterin temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baalbekin Jupiterin temppeli
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Baalbekin Jupiterin temppelin rauniot.

Baalbekin Jupiterin temppeli Rooman Heliopoliksessa oli valtava temppeli, joka oli omistettu ylijumala Zeukselle. Se sijaitsi Heliopoliksen alueella (nykyään Baalbek Libanonissa). Se oli  "Suuren Tuomioistuimen" tai "Pyhäkön" päärakennus. Roomalainen pakanallinen temppelikompleksi on edelleen osittain pystyssä.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jupiterin temppeli Heliopoliksessa (monimutkainen alue, jota kutsutaan myös Heliopolitan Zeuksen pyhäköksi) oletettavasti korvasi aikaisemman foinikialaisten temppelin, joka käytti samaa perustaa. Valtava louhos oli yksi syy Rooman päätökseen luoda valtava "Suuri Tuomioistuin" isoon pakanalliseen temppelikompleksiin tällä vuorella, joka sijaitsee lähes 1100 metrin korkeudessa Rooman Valtakunnan itärajalla. Kesti kolme vuosisataa rakentaa tämä valtava Roomalainen pakanuuden temppeli. Jupiterin temppeli sijaitsee roomalaisen Heliopolisen Suuren tuomioistuimen länsipäässä. 

Tämä temppeli oli omistettu roomalaiselle  Zeukselle. Sen rakennuttamisen aloitti Julius Caesar ja hänen jälkeensä sitä jatkoi Augustus. Se oli suurin temppeli, joka oli omistettu Jupiterille koko Rooman keisarikunnassa. Sen pylväät olivat 30 metriä korkeita ja niiden läpimitta oli lähes 2,5 metriä: ja ne olivat klassisen maailman suurimpia.

Bysantin valtakunnassa paikka tunnettiin myös nimellä "Triliitti" perustuksissa olevien kolmen massiivisen kiven mukaan.

Yleiskuva muinaisesta Baalbekistä. 

Myös Juliusten-Claudiusten hallitsijasuku jatkoi vuorollaan pyhäkön varustelua. Noin vuonna 50 Nero rakennutti tornialttarin temppeliä vastapäätä. 100-luvun alussa Trajanus teetti temppelin piha-alueelle portiikin vaaleanpunainaisesta graniitista (joka oli peräisin Aswanista Egyptistä).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]