Ba (tieto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ba on tiedon muodostumiseen liittyvä käsite, joka kuvaa tiedon kehittymiselle otollista, jaettua tilaa ja aikaa. Ba voi ilmetä fyysisenä tilana, virtuaalisena tilana tai henkisenä tilana. Ba liittyy tiedon muodostumisen SECI-malliin.

Alkuunpaneva ba (originating ba) liittyy tiedon muodostumisen edellytysten luomiseen, luottamuksen rakentamiseen. Se toteutuu kasvokkaisen viestinnän ympäristönä.

Keskusteleva ba (interacting ba) edustaa henkilökohtaisen, hiljaisen tiedon jakamista.

Toteuttava ba (exercising ba) on tiedon sisäistymisen vaihe tai tilanne. Siinä eksplisiittistä, näkyvää tietoa muuntuu hiljaiseksi tiedoksi.

Järjestävä ba (cyber ba) edustaa tiedon yhdistelyä. Se on ajasta ja paikasta riippumaton ja voi siksi toteutua tieto- ja viestintäteknologian avulla, virtuaalisesti. Sosiaalinen toiminta tietoverkoissa ilmentää järjestävää ba'ta.

[1] Käsitteen on japanilaisten filosofien Kitaro Nishidan ja Shimizun kehittelyjen pohjalta tietämyksen hallintaan soveltanut Ikujiro Nonaka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nonaka, Ikujiro & Konno, Noburu 1998. The Concept of 'Ba': building a Foundation for Knowledge Creation. California Management Review 40 (3), 40-54
  • Apilo, Tiina, Taskinen, Tapani & Salkari, Iiro 2007. Johda innovaatioita. Helsinki: Talentum

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nonaka, Ikujiro & Konno, Noburu 1998. The Concept of 'Ba': building a Foundation for Knowledge Creation. California Management Review 40 (3), 40-54

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]