BTK-kuristaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

BTK-kuristaja oli sarjamurhaaja, joka poliisin mukaan tappoi 19741977 kymmenen ihmistä Wichitassa, Kansasissa, Yhdysvalloissa, ja jopa kolme muuta vuosina 19851991. Tappajan viestiensä allekirjoituksena käyttämä nimi tulee englannin sanoista Bind, torture, kill (sido, kiduta, tapa). Näin hän myös toimi. Murhien jälkeen tekijä kirjoitti kirjeitä poliisille ja medialle, joissa hän kehuskeli teoillaan ja kertoi yleisölle tuntemattomia yksityiskohtia. Hänestä ilmestyneen kirjan jälkeen näitä kirjeitä alkoi ilmaantua taas vuonna 2004, ja kuristaja pääsi takaisin otsikoihin maaliskuussa 2004, kun Wichita Eagle -sanomalehti sai kirjeen, jonka allekirjoituksena oli Bill Thomas Killman. Kirjoittaja väitti murhanneensa Vicki Wegerlen 16. syyskuuta 1986 ja liitti mukaan rikospaikalta otettuja valokuvia. Lisäksi mukana oli valokopio uhrin ajokortista, joka oli varastettu murhan yhteydessä. Joulukuussa 2004 Wichitan poliisi sai haltuunsa toisen paketin, joka oli jätetty Wichitan Murdock-puistoon. Ilmeisesti tämä paketti sisälsi Nancy Foxin ajokortin, joka oli niin ikään varastettu rikospaikalta, sekä muita esineitä, joista poliisi ei ole toistaiseksi kertonut tutkinnallisista syistä johtuen.

Useimpien mielestä sarjamurhaaja päätti suorittaa paluun vuonna 2004 murhien 30-vuotispäivän saavuttua. Eräät asiantuntijat arvelivat virheellisesti, että tekijä oli saattanut olla tämän ajan vangittuna muista rikoksista.

25. helmikuuta 2005 poliisi pidätti Dennis Lynn Raderin (s. 9. maaliskuuta 1945) BTK-murhista epäiltynä. Pidätykseen johtivat BTK:sta saadun DNA:n vertailu Raderin DNA:han sekä Raderin lähettämä Word -muotoinen asiakirja. Dennis ei tiennyt, että dokumentissa oli hänen nimensä sekä koneen omistaneen seurakunnan nimi ja näiden tietojen perusteella tutkijat pääsivät hänen jäljilleen. Ennen pidätystä BTK:n DNA -näytettä piti verrata Raderin DNA:han ja se tehtiin vertaamalla rikospaikalta talteenotetun BTK:n siemennesteen DNA:ta Raderin tyttären DNA:han. Testin todistettua Raderin BTK:ksi hänet pidätettiin.

Rader oli elänyt vuosikymmenien ajan kaksoiselämää ja kuului alueensa seurakunnan aktiivijäseniin. Hän työskenteli turvallisuusalan yrityksessä hälytinlaitteiden asennuspäällikkönä, mikä takasi hänelle pääsyn alueen asuntoihin. Häntä pidettiin erinomaisena työntekijänä. Opiskeltuaan rikosoikeutta hän pääsi eräänlaiseksi paikallispoliisiksi, Park-Cityn alueen rankkuriksi. Monet hänen kanssaan tällöin tekemisiin joutuneet pitivät häntä manipulatiivisena ja julmana.

1. maaliskuuta Rader oli oikeudessa kuultavana, kun häntä syytettiin kymmenestä murhasta. 5. maaliskuuta useat medialähteet raportoivat Raderin tunnustaneen murhat. 18. elokuuta Rader tuomittiin 175 vuodeksi vankeuteen.

Uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTK-kuristajan uhreiksi joutui neljä Oteron kuusihenkisestä perheestä (Joseph Otero, hänen vaimonsa Julie Otero sekä kaksi heidän neljästä lapsestaan: Joseph Otero II ja Josie Otero); Kathryn Bright, Shirley Vian, Nancy Fox sekä Vicki Wegerle.[1] Kaksi myöhempää murhaa – Marine Hedge ja Delores Davis – yhdistettiin rikossarjaan vasta äskettäin. Viranomaisten mukaan tappajan uhreiksi joutui ainakin 10 ihmistä vuosina 1974 – 1991, ja että uhrien lukumäärä voi vielä nousta.

Uhrien päältä tai lähettyviltä löytynyt siemenneste näyttäisi olevan tärkein todiste, joka liittää Raderin näihin rikoksiin.

Kulttuuriset viittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTK-kuristajaan on paljon viittauksia populaarikultturissa. Muun muassa kirjailija Thomas Harris on kertonut, että hänen myös elokuvaksi sovitetussa romaanissaan Punainen lohikäärme esiintyvä sarjamurhaajahahmo perustuu osittain Dennis Raderiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sylvester, Ron: Investigators tell of grisly crimes, Rader's delight The Wichita Eagle. 27.3.2012. Viitattu 6.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dennis Rader