BTK-kuristaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dennis Lynn Rader (s. 9. maaliskuuta 1945), tunnetaan myös nimellä BTK-kuristaja, on sarjamurhaaja, joka poliisin mukaan tappoi 19741977 kymmenen ihmistä Wichitassa, Kansasissa, Yhdysvalloissa, ja kolme muuta vuosina 19851991.

Tappajan viestiensä allekirjoituksena käyttämä nimi tulee englannin sanoista bind, torture, kill (sido, kiduta, tapa). Näin hän myös toimi. Murhien jälkeen tekijä kirjoitti kirjeitä poliisille ja medialle, joissa hän kehuskeli teoillaan ja kertoi niistä yksityiskohtia, joita ei ollut kerrottu julkisuuteen. Hänestä ilmestyneen kirjan jälkeen näitä kirjeitä alkoi ilmaantua taas vuonna 2004, ja kuristaja pääsi takaisin otsikoihin maaliskuussa 2004, kun Wichita Eagle -sanomalehti sai kirjeen, jonka allekirjoituksena oli Bill Thomas Killman.lähde?

Kirjoittaja väitti murhanneensa Vicki Wegerlen 16. syyskuuta 1986 ja liitti mukaan rikospaikalta otettuja valokuvia. Lisäksi mukana oli valokopio uhrin ajokortista, joka oli varastettu murhan yhteydessä.

Joulukuussa 2004 Wichitan poliisi sai haltuunsa toisen paketin, joka oli jätetty Wichitan Murdock-puistoon. Ilmeisesti tämä paketti sisälsi Nancy Foxin ajokortin, joka oli niin ikään varastettu rikospaikalta, sekä muita esineitä, joista poliisi ei ole toistaiseksi kertonut tutkinnallisista syistä johtuen.

Useimpien mielestä sarjamurhaaja päätti suorittaa paluun vuonna 2004 murhien 30-vuotispäivänä. Eräät asiantuntijat arvelivat virheellisesti, että tekijä oli saattanut olla tämän ajan vangittuna muista rikoksista.

Pidätys ja tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

25. helmikuuta 2005 poliisi pidätti Raderin BTK-murhista epäiltynä. Pidätykseen johtivat BTK:sta saadun DNA:n vertailu Raderin DNA:han sekä Raderin paikallislehden toimitukseen lähettämä 1,44 megatavun Memorex levyke, jossa oli Word-muotoinen asiakirja. Rader ei tiennyt, että tiedostossa oli tallennettuna hänen etunimensä sekä tietokoneen omistaneen seurakunnan nimi. Näiden tietojen perusteella tutkijat pääsivät hänen jäljilleen.

Ennen pidätystä BTK:n DNA-näytettä piti verrata Raderin DNA:han ja se tehtiin vertaamalla rikospaikalta talteenotetun BTK:n siemennesteen DNA:ta Raderin tyttären DNA:han. Testin todistettua Raderin BTK:ksi hänet pidätettiin.

Rader oli elänyt vuosikymmenien ajan kaksoiselämää ja kuului alueensa seurakunnan aktiivijäseniin. Hän työskenteli turvallisuusalan yrityksessä hälytinlaitteiden asennuspäällikkönä, mikä takasi hänelle pääsyn alueen asuntoihin. Häntä pidettiin erinomaisena työntekijänä. Opiskeltuaan rikosoikeutta hän pääsi eräänlaiseksi paikallispoliisiksi, Park Cityn alueen rankkuriksi. Monet hänen kanssaan tällöin tekemisiin joutuneet pitivät häntä manipulatiivisena ja julmana.

1. maaliskuuta 2005 Rader oli oikeudessa kuultavana, kun häntä syytettiin kymmenestä murhasta. 5. maaliskuuta useat medialähteet kertoivat Raderin tunnustaneen murhat. 18. elokuuta 2005 Rader tuomittiin 175 vuodeksi vankeuteen.

Uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTK-kuristaja tappoi varmuudella ainakin kymmenen ihmistä. Kaksi myöhempää murhaa (Marine Hedge ja Delores Davis) yhdistettiin rikossarjaan vasta myöhemmin. Viranomaisten mukaan murhasarja alkoi vuonna 1974, ja loppui vuonna 1991. Uhrien päältä tai lähettyviltä löytynyt siemenneste on tärkein todiste, joka liittää Raderin näihin rikoksiin.

Uhrin nimi Sukupuoli Ikä Kuolinpäivä Kuolinsyy Murha-ase
Joseph Otero Mies 38 15. tammikuuta 1974 Tukehdutettiin Muovipussi
Julie Otero Nainen 33 15. tammikuuta 1974 Kuristettiin Köysi
Joseph Otero Jr. Mies 9 15. tammikuuta 1974 Tukehdutettiin Muovipussi
Josephine Otero Nainen 11 15. tammikuuta 1974 Hirtettiin Köysi
Kathryn Bright Nainen 21 4. huhtikuuta 1974 11 puukoniskua rinnassa ja selässä Veitsi/puukko
Shirley Vian Nainen 24 17. helmikuuta 1977 Kuristettiin Köysi
Nancy Fox Nainen 25 8. joulukuuta 1977 Kuristettiin Vyö
Marine Hedge Nainen 53 27. huhtikuuta 1985 Kuristettiin Manuaalisesti (kädet)
Vicki Wegerle Nainen 28 16. syyskuuta 1986 Kuristettiin Sukkahousut
Dolores E. Davis Nainen 62 19. tammikuuta 1991 Kuristettiin Sukkahousut

Kulttuuriset viittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTK-kuristajaan on paljon viittauksia populaarikultturissa. Muun muassa kirjailija Thomas Harris on kertonut, että hänen myös elokuvaksi sovitetussa romaanissaan Punainen lohikäärme esiintyvä sarjamurhaajahahmo perustuu osittain Dennis Raderiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dennis Rader