BRIO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BRIO
Perustettu 1884
Perustaja Ivar Bengtsson
Kotipaikka Malmö Ruotsi
Kotisivu www.brio.fi
BRIO-puujunarata on ollut lasten suosikkilelu sukupolvesta toiseen.

BRIO on ruotsalainen leikkikalujen ja lastentarvikkeiden valmistaja, joka tunnetaan erityisesti perinteisistä puuleluistaan. Yritys on nykyisin maailman suurin puulelujen tuottaja.

Yrityksen perusti korinpunoja Ivar Bengtsson vuonna 1884. Ensimmäinen lelu julkaistaan vuonna 1907.[1] Myöhemmin yritys siirtyi perustajansa poikien haltuun ja sai nimekseen "Bröderna Ivarsson, Osby". Yritys laajensi tuotevalikoimaansa koreista leikkikaluihin ja muihin puusepäntöihin sekä lastentarvikkeisiin, erityisesti lastenvaunujen valmistukseen. Oman tuotantonsa lisäksi BRIO toimii myös muiden leluvalmistajien maahantuojana ja jälleenmyyjänä BRIO Partner -lelukauppaketjunsa kautta. Kauppaketjulla on Ruotsin lisäksi myymälöitä myös Norjassa ja Puolassa. BRIO-konserniin kuuluu emoyhtiön lisäksi myös esimerkiksi lautapelien valmistaja Alga. Chips-konsernilta hankittu, muovileluistaan tunnettu ahvenanmaalainen Plasto oli BRIO:n omistuksessa vuosina 1997—2004, jonka jälkeen yritys palasi suomalaisomistukseen.[2] Yrityksen pääkonttori sijaitsee edelleen Osbyssä Skånessa, ja valtaosa tuotteista valmistetaan Osbyssä ja Killebergissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Etusivu Sunda Systems Oy. Viitattu 21.6.2019. (englanniksi)
  2. Talouselämä http://www.talouselama.fi/yrityskaupat/altia+hamuaa+pohjolan+juomaherruutta/a162637, lainattu 8.2.2012 [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Brio.


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.