Böömin ja Määrin kommunistinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Böömin ja Määrin kommunistinen puolue
Komunistická strana Čech a Moravy

Perustettu 31. maaliskuuta 1990
Johto
Ideologia kommunismi, marxismi, euroskeptismi
Poliittinen kirjo vasemmisto
Jäsenmäärä 31,456
Edustajainhuone
0 / 200
Senaatti
0 / 81
Euroopan parlamentti
1 / 21
Kansainväliset jäsenyydet Euroopan yhtynyt vasemmisto / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto
Maailman kommunistiset ja työväenpuolueet
Kotisivu www.kscm.cz/cs

Böömin ja Määrin kommunistinen puolue (tšek. Komunistická strana Čech a Moravy, KSČM) on tšekkiläinen kommunistinen puolue.

KSČM perustettiin 1989 Tšekkoslovakian kommunistisen puolueen ylimääräisessä kokouksessa, jossa päätettiin perustaa puolue Böömin ja Määrin alueille, joista tuli Tšekin tasavalta. Tätä ennen kommunistit olivat seuranneet NKP:n linjaa, jossa kansallisia puolueita perustettiin vähemmistökielten ja -kulttuurien alueille, mutta ei valtaväestöä varten. Vuonna 1990 Tšekkoslovakian kommunistisesta puolueesta tuli Böömin ja Määrin puolueen ja Slovakian puolueen liittopuolue, joka hajosi 1992 kun Slovakian kommunistinen puolue muutti nimensä Demokraattisen vasemmiston puolueeksi ja erosi.

Vuoden 1992 toisen puoluekokouksen jälkeen KSČM:sta erosi monia ryhmiä, kuten demokraattisen vasemmiston puolue ja vasemmistoliitto, jotka liittyivät myöhemmin demokraattisen sosialismin puolueeksi, joka tekee rajoitettua yhteistyötä kommunistien kanssa. Seuraavaksi puolueesta erosi Tšekkoslovakian kommunistien puolue, jonka kanssa KSČM:llä on huonot välit.

Kesäkuussa 2002 KSČM sai 18,5 % äänistä parlamenttivaaleissa ja 41:llä edustajalla se on kolmanneksi suosituin puolue. Vuonna 2004 se sai neljänneksen paikoista (6/24) europarlamenttivaaleissa, ja kesäkuun 2006 parlamenttivaaleissa 12,8 % äänistä ja 26 paikkaa jääden kolmanneksi.

KSČM:ää pidetään varsin vanhakantaisena, eikä ole suosittu yhteistyökumppani. Itä-Euroopan kommunististen puolueiden jälkeläisistä se on pitänyt yhtenä harvoista nimensä. Puolueella on yli 100 000 jäsentä. Europarlamentissa se kuuluu Euroopan yhtyneen vasemmiston ja Pohjoismaiden vihreän vasemmiston ryhmään.

Kommunistipuolue yritettiin kieltää vaalikaudella 2002–2006 kieltämällä kommunismin levittäminen ja kommunistiset symbolit, mutta ehdotus kaatui alahuoneessa. Senaattori Martin Mejstřík teki uuden ehdotuksen kiellosta heinäkuussa 2007.[1]

Toukokuun 2010 vaaleissa kommunistipuolue säilytti yli 11 ääniprosentin turvin 26 paikkaansa.[2] Vuoden 2013 vaaleissa ääniosuus nousi 14,9 prosenttiin. [3] Vuoden 2017 vaaleissa puolue koki takaiskun ja sai 7,76 prosenttia äänistä.[4]

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons