Azuchin linna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Azuchin linnan raunioille johtavat kiviportaat.
Azuchin linnan kopio.

Azuchin linna (jap. 安土城, Azuchi-jō) oli yksi Oda Nobunagan tärkeimmistä linnoista Japanissa, nykyisessä Shigan prefektuurissa Azuchin kaupungissa. Se rakennettiin vuosina 1576–1579 Biwajärven rannalle Ōmin provinssiin. Nobunaga rakensi sen tarkoituksella Kioton läheisyyteen, jotta hän voisi vahtia pääkaupungin ympäristöä ja jotta hänen linnoituksensa olisi turvassa ajoittain kaupunkia piinaavilta konflikteilta ja tulipaloilta. Sijainti oli myös strategisesti edullinen, sillä siitä voitiin hallita kulkuteitä Nobunagan tärkeimpien vihollisten välillä. Heihin kuuluivat Uesugi-klaani pohjoisessa, Takeda-klaani idässä ja Mōri-klaani lännessä.

Toisin kuin aiempia linnoja, Azuchia ei tarkoitettu vain sotilaalliseksi rakenteeksi, kylmäksi, pimeäksi ja uhkaavaksi. Nobunaga halusi linnasta ylellisen kartanon, joka ihastuttaisi ja pelottaisi hänen vihollisiaan puolustuslaitteidensa lisäksi myös ylellisillä asunnoillaan ja koristeluillaan sekä vilkkaalla elämällään. Linnan päätorni ei ollut niinkään linnan puolustusten ydinrakenne kuin seitsemänkerroksinen rakennus, jossa oli audienssihalleja, yksityishuoneita, toimistoja ja aarrekammio kuin kuninkaallisessa palatsissa. Azuchin linnan päätornin ainutlaatuinen ylin kerros oli kahdeksankulmion muotoinen. Lisäksi sen seinät oli koristeltu muiden linnojen mustan tai valkoisen yksivärisyyden sijaan värikkäästi tiikerein ja lohikäärmein. Tästä huolimatta linnassa oli kuitenkin myös useita puolustukseen liittyviä innovaatioita: massiivinen ja paksu kivirakenne, korkea keskustorni, josta aseiden käyttö vihollista vastaan oli paremman näkyvyyden vuoksi helpompaa, epäsäännölliset linnakkeet, jotka mahdollistivat hyvät puolustusasemat ja linnan poikkeava sijainti avoimessa maastossa, mikä salli myös laajan näkyvyyden lähestyvän vihollisen varalta.

Nobunaga halusi rakentaa täysimittaisen linnakaupungin, jonne hän pystytti hyvin puolustettuja koteja kenraaleilleen, Jōdo-suuntauksen buddhalaisen temppelin ja asuntoja tavalliselle kansalle pienen matkan päähän linnasta. Ihmisten houkuttelu asumaan uuteen kaupunkiin oli kuitenkin aluksi vaikeaa. Kesällä 1577 Nobunaga antoi asetuksen, joka takasi asukkaille vapautuksen veroista sekä rakennus- ja liikennemaksuista ja pakotti kaikki Nakasendō-tien matkustajat pysähtymään kaupungissa yöksi, mikä toi tuloja kaupungin majataloille. Vuoteen 1582 mennessä kaupungin asukasluku oli kasvanut 5 000:een. Monien vaikutusvaltaisten poliitikkojen vastaanottamisen lisäksi Azuchin linnassa pidettiin vuonna 1579 tapahtuma, joka tunnetaan nykyään Azuchin uskontodebattina. Se käytiin buddhalaisten Nichiren- ja Jōdo-suuntausten välillä.

Kesällä 1582 aivan Nobunagan kuoleman jälkeen Honnōjin välikohtauksessa Nobunagan pettäjän Akechi Mitsuhiden joukot hyökkäsivät linnaan. Se sytytettiin tuleen – joidenkin kertomusten mukaan tulipalon saivat aikaan ryöstelevät kaupunkilaiset tai yksi Nobunagan pojista. Mitsuhide ei siten koskaan onnistunut linnan miehittämisessä. Japanin historian Azuchi-Momoyama-kausi on saanut nimensä osittain Azuchin linnasta. Nykyään siitä on enää jäljellä kiviperustukset. Siitä on kuitenkin rakennettu kopio samurai-teemapuistoon Isen lähelle, ja täysikokoinen kopio linnan tornin ylimmistä kerroksista on lisäksi nähtävillä Nobunaga no Yakatan museossa lähellä linnan raunioita.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Azuchin linna.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Azuchi Castle