Avemetatarsalia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avemetatarsalia
Kuusi eri Avemetatarsalia-kladin lajia: Tupuxuara (lentolisko), Alamosaurus (sauropodi), Grus grus (nykyinen lintu), Tsintaosaurus (ornitopodi), Pentaceratops (sarvinaama) ja Daspletosaurus (tyrannosauri).
Kuusi eri Avemetatarsalia-kladin lajia: Tupuxuara (lentolisko), Alamosaurus (sauropodi), Grus grus (nykyinen lintu), Tsintaosaurus (ornitopodi), Pentaceratops (sarvinaama) ja Daspletosaurus (tyrannosauri).
Keskitriaskausi - Nykyaika (Holoseeni)
245–0 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Sauropsida
Alaluokka: Diapsidit Diapsida
Kladi: Archosauromorpha
Kladi: Crurotarsi
Kladi: Arkosaurit Archosauria
Kladi: Avemetatarsalia
Benton, 1999
Synonyymit
  • Ornithosuchia Huene, 1908
  • Pan-Aves Gauthier, 2001
Alaryhmät

Katso teksti

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Avemetatarsalia Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Avemetatarsalia Commonsissa

Avemetatarsalia on toinen kahdesta arkosaurien pääkladista (toinen on Pseudosuchia), jonka nimesi brittiläinen paleontologi Michael Benton vuonna 1999. Se käsittää linnut ja kaikki muut arkosaurit, jotka ovat läheisempää sukua niille kuin krokotiilieläimille.

Avemetatarsalian alaryhmiä ovat Dinosauromorpha, lentoliskot, Scleromochlus-suku ja Aphanosauria. Dinosauromorpha käsittää dinosaurukset ja niiden lähimmät sukulaiset. Linnut kuuluvat dinosaurusten Theropoda-alalahkoon ja ovat ainoita nykyään eläviä Avemetatarsalian edustajia; muut kuolivat sukupuuttoon liitukauden joukkosukupuutossa 65 miljoonaa vuotta sitten.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Kehittynyt mesotarsali”, jollainen on avemetatarsaleilla.

Avemetatarsalien ominaispiirre on ”kehittynyt mesotarsali”, joka muodostuu suuresta telaluusta ja pienestä kantaluusta. Tämä nilkka mahdollisti paremman liikkuvuuden. Luultavasti tämän muutoksen seurauksena avemetatarsalien kantamuodolla oli pystysuora, kaksijalkainen asento, jollainen on myös nisäkkäillä.

Höyheniä ja muita samanlaisia rakenteita on esiintynyt monilla avemetatarsaileilla, karvamaisen rakenteen omaavista lentoliskoista muutamiin linnunlantioisiin dinosauruksiin (kuten Psittacosaurus ja Tianyulong) ja moniin teropodeihin, kuten dromaeosaureihin ja lintuihin.

Avemetatarsaleista lentoliskoille ja linnuille on kehittynyt lentokyky. Lentoliskot olivat ensimmäisiä lentokykyisiä selkärankaisia. Niiden siivet koostuivat nahasta, lihaksesta ja muusta kudoksesta. Lintujen lentokyky kehittyi vasta myöhäisjurakaudella. Niiden siivet koostuvat eturaajojen sormista ja höyhenistä. Lentoliskojen ja lintujen lisäksi selkärankaisista vain lepakot osaavat lentää.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kladogrammi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla oleva kladogrammi Nesbittin mukaan (2017) kuvaa Avemetatarsalian alaryhmien sukulaisuussuhteita:


Archosauria

Pseudosuchia (krokotiilieläimet ja niiden sukupuuttoon kuolleet sukulaiset) Description des reptiles nouveaux, ou, Imparfaitement connus de la collection du Muséum d'histoire naturelle et remarques sur la classification et les caractères des reptiles (1852) (Crocodylus moreletii).jpg


Avemetatarsalia

Aphanosauria Teleocrater v1.png


Ornithodira 

†Pterosauromorpha (=Pterosauria) Aerodactylus MCZ 1505.png


 Dinosauromorpha 

Lagerpetonidae Dromomeron BW (flipped).jpg


 Dinosauriformes 

Marasuchus Marasuchus flipped.jpg


 Dracohors 

Silesauridae Silesaurus opolensis flipped.jpg


 Dinosauria 

Ornithischia Stegosaurus stenops sophie wiki martyniuk flipped.png


 Saurischia 

Sauropodomorpha Barapasaurus DB.jpgTheropoda Meyers grosses Konversations-Lexikon - ein Nachschlagewerk des allgemeinen Wissens (1908) (Antwerpener Breiftaube).jpg


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Avemetatarsalia