Avaruustaide

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Fallen Astronaut on Apollo 15:n miehistön vuonna 1971 kuuhun viemä Paul Van Hoeydonckin alumiininen veistos
Taiteilijan näkemys Deep Impact -luotaimen ja Tempel 1-komeetan kohtaamisesta

Avaruustaide on avaruusaiheita käsittelevää taidetta. Avaruustaide kytkeytyy monesti läheisesti science fiction- ja fantasiataiteeseen, ja on monesti itse science fictionia eli tieteiskuvitelmaa. Avaruustaidetta ovat luoneet muun muassa 1950-luvulla tuottelias Chesley Bonestell, 1970-luvulta alkaen David A. Hardy, Bill Hartmann ja Don Dixon ja monet muut. Avaruustaide liikkuu taiteen ja tieteen rajamailla ja taiteilija monesti käyttää mielikuvitustaan vapaasti. Avaruustaide osuu harvoin oikeaan kuvatessaan vieraiden planeettojen pintoja. Esimerkiksi Bonestellin maalauksessa Kuun vuoret ovat jyrkkiä, todellisuudessa ne ovat melko loivia. Bonestellin kuva Titanin pinnasta on erilainen kuin avaruusluotaimen ottama. Koska monesta avaruuden kohteesta voidaan tehdä vain epätarkkoja, kaukaisia havaintoja, avaruustaiteen kysyntä on edelleen kova. Avaruustaide voi olla myös vaikkapa kuva avaruussukkulasta avaruudessa.

Avaruustaiteen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruustaide tuli laajempaan julkisuuteen vasta 1950-luvulla Collier's-, This Week-, ja Coronet -lehtien myötä. Chesley Bonestellin ja Willy Leyn kirja The Conquest of Space eli Avaruuden valloitus julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1949.

Jules Vernen kirja Maasta Kuuhun julkaistiin 1865 ensimmäisen avaruustaiteen kera Emile Bayardin ja A. de Neuvillin kuvittamana. Lucien Rudaux (1874–1947) loi hyvää avaruustaidetta kirjaansa Larousse Encyclopedia of Astronomy. 1900-luvun alun avaruustaiteilijoita olivat muun muassa Scriven Bolton, Abbe Moreux, Howard Russell Butler, Frank R. Paul, Rockwell Kent ja Charles Schneeman.

Luettelo avaruustaiteilijoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla joitain avaruustaiteilijoita, jotka ovat vaikuttaneet 1900- ja 2000-luvuilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]