Avaruusolennot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avaruusolennot
Marsilaisten hallitsema kolmijalka, Maailmojen sota -sarjasta
Marsilaisten hallitsema kolmijalka, Maailmojen sota -sarjasta
Ominaisuudet
Nimen etymologia Kyse on olennoista, jotka ovat syntyneet avaruudessa
Kansanperinne
Kansanperinteen tyyppi Tieteiskirjallisuus
Suhteet

Avaruusolennot ovat mitä tahansa maan ulkopuolisia elämänmuotoja eli elämänmuotoja, joita ei ole syntynyt maapallolla. Sanan ensimmäinen julkaistu maan käyttö tapahtui vuonna 1956, tieteiskirjallisuuden kulta-ajalla.[1]

Avaruusolennot ovat yleinen teema nykyaikaisessa tieteiskirjallisuudessa, ja ne esiintyivät myös paljon aikaisemmissa teoksissa, kuten Lukianoksen toisella vuosisadalla ilmestyneessä parodiassa Tosi tarina.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litografia Great Moon Hoaxista
Stereotyyppinen "UFO" avaruusolento

H. G. Wellsin, Olaf Stapledonin ja Edgar Rice Burroughsin kaltaiset kirjailijat kirjoittivat sekä seuranta- että juhlatarinoita muukalaisten kohtaamisesta tieteisfiktioissaan ja fantasioissaan. Gary Westfahl tiivistää: "Scifi-avaruuden tutkimiseksi voidaan luokitella heidät fysiologiansa, luonteensa ja mahdollisten suhteidensa perusteella ihmiskuntaan".

Westfahl luettelee monien kuvitteellisten avaruusolioiden joukosta olentoja, jotka muistuttavat Maan eläimiä:

Westfahl jatkaa: "Kuitenkin Stanley G. Weinbaumin A Martial Odyssey (1934) rohkaisi kirjoittajia luomaan aidosti epätavallisia avaruusolentoja, ei pelkästään valepuvussa olevia ihmisiä tai eläimiä. Olaf Stapledon myös asutti universumin erilaisilla avaruusolennoilla, mukaan lukien aistivilla tähtiä Star Makerissa. Myöhemmin luomistaan oudoista mutta uskottavista maailmoista kuuluisa kovan tieteiskirjallisuuden kirjailija Hal Clement kehitti myös outoja avaruusolentoja teoksissa esim. Cycle of Fire (1957)."[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harper, Douglas: extraterrestrial Online Etymology Dictionary. (englanniksi)
  2. a b c d e f Westfahl, Gary (2005). "Aliens in Space", in Gary Westfahl: The Greenwood Encyclopedia of Science Fiction and Fantasy: Themes, Works, and Wonders 1. Westport, Conn.: Greenwood Press, 14–16. ISBN 0-313-32951-6.