Avainlukulista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verkkopankin avainlukulistoja.

Avainlukulista on pankkien käyttäjätunnuksen ohella toimiva verkkopalveluiden turvallisuuskortti. Esimerkiksi OPn kortissa on useita lukupareja, joita verkkopalvelu kysyy satunnaisesti ja tavallisesti vain kerran jokaisen sisäänkirjautumiskerran jälkeen, mutta vasta silloin, kun henkilö yrittää tehdä varsinaisia pankkitoimia.[1][2] OP-Pohjolan avainlukulistan lukuparien loppuessa lähettää pankki automaattisesti uuden kortin.[3] Esimerkiksi Sampo Pankki sen sijaan lähettää uuden avainlukulistan eli turvakortin, kun turvalukupareja on jäljellä määrä, jonka asiakas voi itse määrittää verkkopalvelussa.[4] Avainlukulistan turvallisuus perustuu siihen, että jos käyttäjätunnus ja salasana joutuvat vääriin käsiin, ei henkilö pysty tekemään varsinaisia pankkitoimia ilman avainlukulistaa, kuin myös toisinpäin, pelkkä avainlukulista on täysin turha ilman käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Avainlukulista lukittuu, jos pyydetty lukupari annetaan kolme kertaa peräkkäin väärin, eikä sitä voi sen jälkeen käyttää ilman henkilökohtaista käyntiä ja uudelleenaktivointia pankissa.lähde?

Koska ilmeni vääräinkäytöksiä, joissa väärennetyillä sähköposteilla urkittiin käyttäjätunnus, salasana ja myös viimeksi käytetty ja sitä seuraavat avainlukuparit, monessa pankissa muutettiin käytäntöä, missä järjestyksessä lukupareja käytetään. Oli tavallista, että niitä käytettiin numerojärjestyksessä eikä satunnaisesti sieltä täältä kuten nykyään. Samasta syystä avainlukulistassa lukee, ettei tulisi yliviivata käytettyjä lukuja (OP).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Verkkopalvelutunnukset ja turvallisuus OP-Pohjola. Viitattu 9.2.2011. (suomeksi)
  2. Tietoa avainlukulistasta OP-Pohjola. Viitattu 9.2.2011. (suomeksi)
  3. Avainlukulistat entistä helpommin OP-Pohjola. Viitattu 9.2.2011. (suomeksi)
  4. Miten saan uuden turvakortin nopeammin? Sampo Pankki. Sampo Pankki: Sampo Pankki. (suomeksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.