Auton tuonti ja vienti Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomalainen auton vientirekisteröintikilpi

Tämä artikkeli käsittelee auton tuontia Suomeen tai vientiä Suomesta eli Suomen lainsäädännön kannalta. Yksittäisen henkilön auton tuonnille ja viennille on Suomen lainsäädännössä asetettu rajoituksia muun muassa ulkomailla asumisen keston ja auton omistamisen suhteen. Tuontiautona Suomeen tuotua autoa ei saa myydä vapaasti, vaan sen on oltava tuojan käytössä määräajan ennen myyntiä. Ulkomaille muuttaminen tai väliaikaisempi ulkomailla työskentely ovat yleisimpiä perusteita verovapaan auton hankkimiselle.lähde? Myös jo ulkomailla asuvat suomalaiset voivat hankkia auton Suomesta ennen paluutaan.

Tuontiautolla tarkoitetaan autoa, joka tuodaan maahanmuuton yhteydessä ja josta ei tästä syystä makseta autoveroa eikä arvonlisäveroa.

Taxfreeautolla ja vientiautolla tarkoitetaan puolestaan autoa, josta ei ole ostettaessa maksettu auto- tai arvonlisäveroa. Suomessa autojen verottomat hinnat saattavat löytyä maahantuojien sivuilta, joskus otsikon diplomat sales -alta. Verottomasti hankittu ajoneuvo voidaan rekisteröidä Suomen vientirekisteriin. Vientirekisteröidyn auton tunnistaa rekisterinkilven reunassa olevasta punaisesta osasta, johon on merkitty rekisteröinnin päättymiskuukausi. Vientirekisteriin merkitään vuosittain Suomessa runsaat 1000 autoa.lähde?

Muuttoautoksi kutsutaan autoa, joka tuodaan Suomeen maahanmuuton yhteydessä. Vaatimuksena muuttoauton verottomuudelle on, että oleskelu ulkomailla on kestänyt vähintään vuoden ja auto on ollut muuttajan käytössä vähintään 6 kuukautta. Tyypillisesti kriisinhallintajoukoissa palvelevat suomalaiset sotilaat hankkivat tällaisen auton.lähde? Auto voi olla alun perin vientiauto, joka on ensin merkitty Suomen vientirekisteriin ja sittemmin rekisteröity jonkun muun maan rekisteriin ja päätyy omistajan muuttaessa ulkomailta Suomeen.

Auton tuonti Saksasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalainen auton vientikilpi

Suomalaiset tuovat paljon käytettyja autoja Suomeen Saksasta. Saksassa autot ovat halvempia kuin Suomessa, koska Saksassa on pienempi arvonlisävero, automarkkinoilla on Saksassa kovempi kilpailu ja Saksassa ei ole erityistä autoveroa. Auton arvo laskee Saksassa nopeammin kuin Suomessa, koska suomalainen henkilöauto romutetaan keskimäärin 18 vuoden ikäisenä, mutta saksalainen jo 5-6 vuotta aikaisemmin. [1] Tämä johtuu siitä, että Saksassa ajetaan paljon moottoriteillä joissa ei ole nopeusrajoituksia, jolloin autot kuluvat nopeammin. Toisaalta Saksassa ei ole talven aiheuttamaa kulumista yhtä paljon kuin Suomessa.lähde?

Saksalaisten autojen kilometrimittarien peukaloimisesta on keskusteltu paljon. Mittarilukemien käsitteleminen kiellettiin Saksassa lailla vuonna 2006.lähde? Tätä ennen Saksassa oli liikkeitä, joissa mittareita käännettiin maksua vastaan. Myös nykyään on syytä olla tarkkana petosvaaran takia. [2]

Käyttöönottoilmoitus tarkoittaa tuotavan ajoneuvon käyttöönoton ilmoittamista viranomaisille eli Suomen tullille mikäli ajoneuvo tullaan rekisteröimään ja ottamaan liikenteeseen Suomessa. Miten onnistut tekemään käyttöönottoilmoituksen? Tärkein asia on löytää "tavaran koodi" (HS code), jotta saadaan oikeanlainen verokanta sekä muodostettua tullauspäätös/-lasku.

Henkilöautoille (M1) tavaran koodi on seuraava 8703239000.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tarja ja Pauli Savolainen: Auto Saksasta, s. 8--9. , 2008.
  2. Tarja ja Pauli Savolainen: Auto Saksasta, s. 19. , 2008.