Serial Presence Detect

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Serial Presence Detect (SPD) on automaattinen tapa saada tietoa tietokoneen muistimoduulin asetuksista. Aikaisemmissa 72-pinnisissä SIMM-muistimoduuleissa oli viisi pinniä rinnakkaiseen Parallel Presence Detect (PPD) tiedolle, mutta 168-pinnisissä DIMM-muistimoduuleissa käytetään sarjamuotoista koodausta suuremmalle määrälle tietoa.

Kun tietokone käynnistetään se suorittaa POST-testin. 1990-luvun puolivälin jälkeen testi on pystynyt automaattisesti konfiguroimaan tietokoneessa olevan laitteiston. SPD on muistilaitteiston ominaisuus, joka kertoo tietokoneelle mitä muistia koneeseen on asennettu ja tarvittavat ajoitukset sen käyttämiseksi. Tämän ominaisuuden sisällön määrittelee JEDEC-standardi.[1]

Jotta tietokone tukisi SPD:tä JEDEC-standardi vaatii että tietyt parametrit sijoitetaan alempaan 128 tavuun muistimodulilla olevaan EEPROMiin.[2][3] Kyseiset tavut sisältävät tietoa ajoitusparametreista, valmistajasta, sarjanumeron ja muuta hyödyllistä tietoa. Muistia käyttävät laitteet päättelevät automaattisesti käyttötavan näiden tietojen perusteella. Esimerkiksi SPD-tieto voi sisältää tietoa CAS-latenssista, jolloin tietokone osaa asettaa sen automaattisesti ilman käyttäjän puuttumista asiaan.

Laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JEDEC-standardi määrittelee vain osan SPD:ssä käytetyistä tavuista, jonka jälkeen moduulilla olevassa EEPROMissa voi olla tilaa laajennoksille kuten:

  • Enhanced Performance Profiles (EPP)
  • Extreme Memory Profile (XMP)

EPP on Nvidian ja Corsairin kehittämä laajennos kun taas XMP on Intelin kehittämä laajennos. Lisäksi AMD:ltä on AMP-laajennos "Radeon Memory" -muistille ja useat emolevyvalmistajat ovat kehittäneet omia tekniikoita XMP-profiilien lukemiseen AMD:n piirien kanssa: MSI:llä on A-XMP, Asus on kehittänyt DOCP:n ja Gigabytellä on EOCP.

EXPO on AMD:n uusi muistiprofiili, jota tuetaan Ryzen 7000 -suorittimissa DDR5-muistien kanssa.[4][5]

Ohjelmatuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SPD-tiedon lukemiseen voidaan käyttää eri menetelmiä:

  • dmidecode-ohjelma toimii useilla alustoilla mutta raportoi BIOSin kertomia arvoja, jotka voivat olla rajallista tai virheellistä
  • decode-dimms on Linux-ohjelma, joka lukee tiedon suoraan mutta vaatii SMBus-ohjaimen tuen ytimessä
  • spdmem on OpenBSD:lle saatava ohjelma

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.memorytesters.com/ramcheck/rc_ap3.htm
  2. Serial Presence Detect (SPD) EEPROM eetimes.com. 15.6.2004. Viitattu 17.1.2020. (englanniksi) 
  3. Atmel Introduces Serial Presence Detect Memory Solution For Dimm Modules edn.com. 2.6.1998. Viitattu 17.1.2020. (englanniksi)
  4. AMD EXPO Technology for AMD Ryzen 7000 amd.com. Viitattu 30.8.2022. (englanniksi)
  5. G.Skill Unveils AMD EXPO-Certified DDR5 RAM For Ryzen 7000 CPUs tomshardware.com. Viitattu 30.8.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Serial presence detect
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.