Auto-Tune

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Auto-Tune
Kehittäjä Antares Audio Technologies
Kehityshistoria
Julkaistu 1997
Tiedot
Alusta Windows, OS X
Verkkosivu antarestech.com

Auto-Tune on Antares Audio Technologiesin valmistama, äänitysstudioissa käytettävä, pääasiassa laulussa esiintyvien sävelkorkeuden epätarkkuuksien korjaamiseen tarkoitettu tietokoneohjelma.[1] Auto-Tune pystyy prosessoimaan muutakin materiaalia kuin laulua, mutta kuitenkin vain yksiäänistä signaalia jonka sävelkorkeus on helposti tunnistettavissa digitaalisesti.

Auto-Tune virittää käsiteltävän signaalin käyttäjän määrittelemän sävelasteikon mukaisesti. Käyttäjän on myös mahdollista piirtää haluamansa sävelkulku, johon käsiteltävä materiaali viritetään. Muita säädettäviä parametreja ovat muun muassa herkkyys, reagointinopeus ja vibrato. Auto-Tune on saatavana myös erillisenä, ilman tietokonetta toimivana laitteena, käytettäväksi esimerkiksi live-esiintymisten yhteydessä[1].

Myös monet muut valmistajat ovat kehittäneet erilaisia virekorjaukseen tarkoitettuja ohjelmia ja laitteita. Näistä esimerkiksi Melodyne osaa korjata ja manipuloida myös moniäänisen signaalin virettä ja sävelkorkeutta. Englanninkielinen yleisnimitys tämänkaltaisille sovelluksille on "pitch corrector", ja niiden käyttämästä tekniikasta käytetään yleisnimitystä "pitch correction". Puhekielessä termiä "autotune" käytetään usein viittaamaan virekorjaukseen huolimatta siitä, millä ohjelmistolla tai laitteella efekti on toteutettu.

Normaaliasetuksille säädetyn Auto-Tunen käyttöä on vaikeaa havaita valmiista musiikkikappaleesta, kunhan korjauksen määrä pysyy kohtuullisena. Tarpeeksi vahva virekorjaus voi tehdä laulusta steriilin ja konemaisen.

Virekorjausta hyödynnetään toisinaan myös efektiluonteisesti, jolloin ääriasetuksilla saavutetaan luonnottoman nopeat ja tarkat siirtymät eri sävelkorkeuksien välillä. Ensimmäinen edellä kuvattua efektitekniikkaa hyödyntänyt suuren yleisön tietoisuuteen noussut kappale oli Cherin vuonna 1998 julkaistu kappale "Believe".[2]

Vuonna 2008 musiikkiartisti Kanye West julkaisi 808s and Heartbreak -albuminsa, missä Auto-Tune on erittäin hyvin havaittavissa. Näin West pystyi käyttämään Auto-Tunea instrumenttina yleisen virekorjauksen lisäksi. Rap-artisti Jay-Z teki vuonna 2009 virekorjausta vastustavan ”D.O.A. (Death of Autotune)” -nimisen kappaleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Koppinen, Mari: Harmaalla alueella. Helsingin Sanomat, 23. tammikuuta 2012, s. C1.
  2. Sound On Sound -lehden artikkeli Cherin "Believe"-kappaleen tuotannosta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]