Auteur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Auteur-teoria on 1950-luvulla syntynyt elokuvakritiikin laji, jonka mukaan elokuva kuvastaa sen ohjaajan taiteellista näkemystä. Ohjaaja on elokuvan tekijä (ransk. auteur) samaan tapaan kuin esimerkiksi kirjailija on romaanin tekijä.

Auteur-teoria perustuu François Truffaut'n artikkeliin ”Une certaine tendance du cinéma français”, joka ilmestyi Cahiers du cinéma -lehdessä tammikuussa 1954.[1] Truffaut ja muut lehden toimituskunnassa olevat elokuvan uuden aallon edustajat pitivät merkittävänä sitä, että elokuvan ohjaaja toimi elokuvassa tärkeänä persoonallisena ja voimakkaana taiteilijana. Itsenäisesti toimiva ohjaaja ja tämän henkilökohtainen näkemys tuottaisi omakohtaisia elokuvia, joissa tekijän persoonallinen jälki näkyy selvästi. Joissain tapauksissa elokuvan auteurinä voidaan myös pitää sen tuottajaa, käsikirjoittajaa tai kuvaajaa[2].

Uuden aallon elokuvantekijät keskittyivät analyyseissään ohjaajiin, jotka oli vallitsevassa elokuvakritiikissä ohitettu tai kuitattu pelkkinä elokuvan käsityöläisinä tai viihdyttäjinä. Tällaisia ohjaajia olivat muun muassa Alfred Hitchcock ja Howard Hawks Yhdysvalloista sekä Jean Renoir ja Luis Buñuel Euroopasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuttle 2009
  2. Nummelin 2005, s. 16
  3. Nummelin 2005, s. 16-17

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Auteur-paraati”, Filmihullu-lehden teemanumero 1/2002.
  • ”Auteur-teorian vaiheet”, Filmihullu-lehden teemanumero 2/2002.
  • Salko, Sakari: ”Auteur-teoria elokuvan tutkimuksen mallina”, Studio 11, Elokuvan vuosikirja 1981, s. 56–81. Suomen Elokuvasäätiö, 1981.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • François Truffaut: A Certain Tendency of French Cinema jdcopp.blogspot.com. 8.1.2007. Viitattu 30.1.2010. (englanniksi) Truffaut'n artikkelin (1954) englanninkielinen käännös.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.