Australialaiset kielet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australialaiset kieliryhmät
  Daly
  Tiwi

Australialaiset kielet ovat Australian alkuperäiskansojen käyttämiä kieliä, jotka kuuluvat moneen eri kielikuntaan.[1] 1800-luvulla australialaisia kieliä oli 350–750, mutta kielien määrä on vähentynyt alle 150:n. Australian viranomaisten arvion mukaan maassa on yli 250 alkupräiskieltä, joista vain 123 on edelleen käytössä. Näistä puolestaan vain 12 opetetaan aktiivisesti lapsille, mikä tekee niiden tilanteesta suhteellisen stabiilin.[2]

Vuonna 2018 ehdotettiin, että australialaisten kielten alkukoti sijaitsee Burketownissa, Queenslandin osavaltiossa.[3]

Tasmanian alkuperäiskieliä ei lasketa kuuluvan australialaisiksi kieliksi.[4]

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin australialainen kieliryhmä on pama-nyungan kieliryhmä, tosin siihen luokiteltavien kielten määrittelystä kiistellään. Pama-Nyungan ryhmään kuuluvat kielet kattavat valtaosan Australian mantereesta; noin 90 % koko mantereen pinta-alasta.[3] Muihin kieliryhmiin kuuluvia kieliä puhutaan lähinnä Australian pohjoisosissa. Eri kielten erot voivat olla huomattavia, mutta australialaisilla kielillä on erityisesti ääntämyksellisiä samankaltaisuuksia.

Australialaisiin kieliin luetaan joskus myös tasmanialaiset kielet, jotka hävisivät kun suurin osa tasmanialaisista menehtyi mustan sodan seurauksena.

Piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian eristäytyneestä sijainnista johtuen australialaisissa kielissä on joitakin yhteisiä ja yleisiä piirteitä, jotka ovat muissa maailman kielissä harvinaisia. Tällaisia piirteitä ovat mm.:[5]

  • melko vapaa sanajärjestys ja polysynteettisyys
  • ergatiivisuus
  • puhujan ja kuulijan välisen mahdollisen sukulaisuussuhteen vaikuttaminen kieleen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.helsinki.fi/~tasalmin/vir104.html
  2. Every school in Australia could teach an Indigenous language. These linguists would like to see that happen ABC News. 20.1.2022. Viitattu 31.12.2022. (englanniksi)
  3. a b Most Australian Indigenous languages came from just one place, research claims the Guardian. 14.3.2018. Viitattu 31.12.2022. (englanniksi)
  4. Tasmanian languages | Culture, History, & Facts Encyclopædia Britannica. 2022. Viitattu 31.12.2022. (englanniksi)
  5. Australian Aboriginal languages | Classification, Linguistic Characteristics, Vocabulary, & Facts Encyclopædia Britannica. 2022. Viitattu 31.12.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]