Austin Powers – kumma jätkä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Austin Powers - kumma jätkä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Austin Powers – kumma jätkä
Austin Powers: International Man of Mystery
Ohjaaja Jay Roach
Käsikirjoittaja Mike Myers
Tuottaja Jennifer Todd
Suzanne Todd
Demi Moore
Mike Myers
Säveltäjä George S. Clinton
Kuvaaja Peter Deming
Leikkaaja Dawn Hoggatt
Debra Neil-Fisher
Erikoistehosteet Richard Ratliff
Pääosat Mike Myers
Elizabeth Hurley
Michael York
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
 Saksa
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Levittäjä New Line Cinema
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 2. toukokuuta 1997
Saksa 20. marraskuuta 1997
Kesto 95 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17 000 000 $
Seuraaja Austin Powers – agentti joka tuuppasi minua
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Austin Powers – kumma jätkä (engl. Austin Powers: International Man of Mystery) on vuonna 1997 valmistunut yhdysvaltalainen komediaelokuva. Koomikko Mike Myers paitsi näyttelee elokuvassa kahta roolia, on myös käsikirjoittanut ja osin tuottanut elokuvan. Muita keskeisiä näyttelijöitä ovat Elizabeth Hurley, Seth Green, Michael York ja Robert Wagner. Myersin aiemmista Wayne’s World -elokuvista tuttu alapäähuumori kukkii myös tässä ja elokuvan kahdessa jatko-osassa Austin Powers – agentti joka tuuppasi minua ja Austin Powers ja kultamuna.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin Powers on parodia tyypillisestä agenttielokuvasta ja juoni noudatteleekin hyvin pitkälti James Bond -elokuvista tuttua kaavaa, jossa suurrikollinen yrittää valloittaa maailman ja agentin tehtävänä on sen estäminen.

Tarina alkaa vuodesta 1967. Brittiläinen herrasmiesagentti Austin Powers (Mike Myers) yrittää salamurhata arkkivihollisensa tri Pahan (Mike Myers) tämän omassa yökerhossa. Tri Paha pakenee laukaisemalla itsensä Bob’s Big Boy -patsaaksi naamioidulla raketilla avaruuteen. Samalla hän myös syväjäädyttää itsensä. Powers suostuu vapaaehtoisesti syväjäädytykseen, jotta hänet voidaan sulattaa myöhemmin tri Pahan palatessa.

Kuluu kolmekymmentä vuotta. Vuonna 1997 tri Paha palaa takaisin mukanaan uusia suunnitelmia maailman valloittamiseksi. Hän huomaa, että hänen apurinsa Numero 2 (Robert Wagner) on muuttanut Pahan imperiumin Virtuconiksi, joka on useita miljardeja dollareita tuottava yhtiö. Vaikka tri Paha on näin ollen jo varakas, hän ehdottaa useita pahuuksia voidakseen kiristää maailmalta lisää rahaa, mutta kuulee, että jokainen niistä on jo tapahtunut. Lopulta hän tyytyy alkuperäiseen suunnitelmaansa varastaa ydinaseita ja pitää maailmaa niiden avulla panttivankina. Myöhemmin tri Paha saa myös tietää, että hänen apurinsa Frau Farbissina (Mindy Sterling) on käyttänyt hänen siemennestettään luodakseen hänelle keinotekoisesti pojan, Scott Pahan (Seth Green), joka kuuluu Y-sukupolveen. Scott kantaa isälleen kaunaa huolimatta hänen yrityksistään lähentyä poikansa kanssa terapian avulla.

Kuultuaan tri Pahan paluusta Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö sulattaa Powersin ja totuttaa hänet vuoteen 1997 agentti Vanessa Kensingtonin (Elizabeth Hurley) avulla. Vanessa on Powersin kanssa 1960-luvulla toimineen apulaisen, rouva Kensingtonin (Mimi Rogers), tytär. Powers saa pian huomata, että 1960-luvun usko vapaaseen rakkauteen on 1990-luvulla enää muisto vain, eikä hänen charminsa tehoa Vanessaan. Myöhemmin kaksikko näyttelee naimisissa olevaa pariskuntaa eräässä lasvegasilaisessa hotellissa, jossa he tapaavat Numero 2:en italialaisen sihteerin, Alotta Faginan (Fabiana Udenio). Powers murtautuu myöhemmin Alottan kattohuoneistoon etsimään tietoja ja makaa Alottan kanssa. Hän saa tietää tri Pahan ”Projekti Vulcanista”, jonka mukaan Paha ja hänen apurinsa aikovat porata ydinkärjen Maan sulaan ytimeen ja saada maailman jokaisen tulivuoren purkautumaan. Powersin paluusta kuullut tri Paha luo sarjan vietteleviä identtisiä naisrobotteja (fembotit), joiden tarkoitus on saada Powers pauloihinsa ja tappaa hänet. Sillä välin Powers pyytää Vanessalta anteeksi Alottan tapausta ja vannoo pysyvänsä aina Vanessan rinnalla.

Myöhemmin kaksikko soluttautuu tri Pahan päämajaan, mutta Pahan apuri Random Task (Joe Son) oottaa heidät kiinni. Kun tri Paha on julistanut vaatimuksensa maailmalle, hän paljastaa vievänsä Projekti Vulcanin loppuun asti, vaikka saisikin lunnasrahat. Tämän jälkeen hän asettaa Powersin ja Vanessan haiden syötiksi, mutta kaksikko pakenee helposti. Powers käskee Vanessan hakemaan apujoukkoja sillä välin, kun hän itse tuhoaa fembotit esittämällä striptease-tanssin, jota nämä eivät kestä. Vanessa palaa pian mukanaan brittiläisiä sotajoukkoja. Powers löytää ydinkärjen ohjausmekanismin ja sammuttaa sen viime hetkellä. Myöhemmin hän löytää tri Pahan rakennuksen pääkammiosta vierellään Alotta Fagina, joka pitää Vanessaa panttivankinaan. Numero 2 ilmestyy kuitenkin paikalle ja ehdottaa Powersille sopimusta. Tri Paha ilmeisestikin tappaa Numero 2:n, pakenee takaisin rakettiinsa ja käynnistää tukikohdan itsetuhojärjestelmän. Vanessa iskee Alottan tajuttomaksi ja pakenee Powersin kanssa laitoksen räjähtäessä.

Myöhemmin Powers ja Vanessa menevät naimisiin, mutta häämatkalla Random Task hyökkää heidän kimppuunsa. Powers päihittää salamurhaajan, ja pariskunta siirtyy hotellin parvekkeelle katselemaan tähtiä. Powers huomaa taivaalla suurehkon tähden ja näkee kaukoputken kautta, että se on todellisuudessa tri Pahan kryogeeninen kammio. Aluksessa matkaava tri Paha vannoo kostoa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Mike Myers    Austin Powers/Dr. Evil  
  Elizabeth Hurley    Vanessa Kensington  
  Seth Green    Scott Evil  
  Michael York    Basil Exposition  
  Mindy Sterling    Frau Farbissina  
  Mimi Rogers    Mrs. Kensington  
  Robert Wagner    Numero Kaksi  
  Will Ferrell    Mustafa  
  Fabiana Udenio    Alotta Fagina  
  Joe Son    Random Task  
  Paul Dillon    Party O'Brien  
  Charles Napier    komentaja Gilmour  
  Elya Baskin    kenraali Borschevsky  
  Clint Howard    Johnson Ritter  
  Carrie Fisher    terapeutti  
  Tom Arnold    texasilainen  
  Christian Slater    hypnotisoitu vartija  
  Burt Bacharach    oma itsensä  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Austin Powers sivustolla leffatykki.com (Arkistoitu – Internet Archive)