Austen Henry Layard

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Austen Henry Layard

Austen Henry Layard (5. maaliskuuta 1817 Pariisi5. heinäkuuta 1894 Lontoo) oli brittiläinen arkeologi, diplomaatti ja poliitikko. Layard suoritti kaivauksia Nimrudin raunioilla ja Ninivessä vuosina 1845–1851[1] ja löysi merkittäviä rakennelmia kuten Sanheribin palatsin ja Ashurbanipalin kirjaston. Layard toimi alahuoneen jäsenenä ja William Gladstonen hallituksessa. Layard työskenteli suurlähettiläänä muun muassa Konstantinopolissa.

Layardit olivat hugenotteja. Henry Layard vietti lapsuutensa Italiassa. Hän myös kävi koulua Englannissa, Ranskassa ja Sveitsissä. Layard oli matkoilla Aasiassa 1839–1841. Hänet nimitettiin lähettilääksi Konstantinopoliin vuonna 1842. Vuonna 1845, Layard lähti Konstantinopolista tehdäkseen kaivauksia Assyrian raunioilla lähellä Mosulia, Tigrisissä. Layard suoritti kaivauksia Kuynjukissa ja Nimrudissa vuoteen 1847 asti. Hän palasi Englantiin vuonna 1848 ja sai arvonimen Oxfordin yliopistolta, hän kuitenkin palasi attaseaksi Britannian lähetystöön Konstantinopoliin. Layard lähti toiselle matkalleen Babylonian ja eteläisen Mesopotamian kaivauksille vuonna 1849. Layard löysi Assurnasirpal II:in kirjaston ja Kalhun palatsin tällä matkalla. Layard palasi Englantiin, jossa hän muodosti suuren osa assyrialaisista löytökokoelmista British Museumissa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Illustrations of the Monuments of Niniveh 1849
  • Second Series of the Monuments of Nineveh 1853

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Layard, Austen Henry”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 150. Alkuteos Howat, Gerald & Wallis, Frank (toim.): Who Did What? Mitchell Beazley Illustrated Biographical Dictionary. Mitchell Beazley 1985. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.


Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.