Aune Leppänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aune Leppänen
Luoja(t) Väinö Linna
Näyttelijä(t) Maija-Leena Soinne
Miia Selin
Ensi-
esiintyminen
Täällä Pohjantähden alla -romaanit
Henkilötiedot
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Pentinkulma
Suhteet
Vanhemmat Preeti Leppänen
Henna Leppänen
Sisarukset Valenti
Lapset Valdemar

Aune Leppänen on fiktiivinen hahmo Väinö Linnan trilogiassa Täällä Pohjantähden alla.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Aunen vanhemmat ovat Preeti ja Henna Leppänen, jotka kumpikin kuolevat trilogian päätösosassa. Hänen veljensä Valenti Leppänen kuolee nälkään kansalaissodan vankileirillä osallistuttuaan punakaartin toimintaan. Aune on suunnilleen Akseli Koskelan ikäinen ja viettääkin tämän kanssa romanttisia hetkiä esimerkiksi Leppästen saunassa.

Aunella on poika Valtu, jonka isästä ei koskaan saada varmuutta. Aune väittää isän olevan Oskari Kivivuori, mutta vaihtoehtoja on useita: Yllön Uolevi, Kiviojan Lauri, Kankaanpään Elias ja Laurilan Uuno sekä pappilan Ilmari. Valtu kaatuu talvisodan rintamalla vuonna 1940, mutta Aune elää vielä romaanisarjan päätöksessäkin.

Aune käy työssä kartanossa, kunnes saa lopputilin 1930-luvun alussa. Pula-aikana kartanon isäntä alentaa työväen palkkoja, väkeä pannaan yhtenään pois ja potkut saa pienestäkin rikkeestä. Kartanon pehtori yllättää Aunen makaamasta suullaan pahnakasassa navetan parvessa, napauttaa tätä kepillään takapuoleen ja ilmoittaa hyvin virallisella äänellä, että Aune saa tulla illalla tilille. Tämän jälkeen Leppäsen perheen toimeentulo on täysin Aunen isän Preetin varassa; se avustus, jota Aune saa kunnalta Valtun elatusta varten, kuluu kokonaan tupakkaan, jota Valtu polttaa julkisesti jo 15-vuotiaana.[1]

Sotien päätyttyä Aune lunastaa itselleen mökkinsä tontteineen.[2] Viimeisen kerran Aune esiintyy trilogian kolmannen osan lopulla, kun Helsinkiin muuttanut Janne Kivivuori käy pojanpoikansa Joukon kanssa kotiseudullaan ja poikkeaa häntä katsomassa.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvasovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvin Laineen ohjaamissa elokuvissa Aunea näyttelee Maija-Leena Soinne. Timo Koivusalon ohjauksissa roolia näyttelee Miia Selin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Täällä Pohjantähden alla 1-2-3, s. 886–887. WSOY, 2009.
  2. Täällä Pohjantähden alla 1-2-3, s. 1026.
  3. Täällä Pohjantähden alla 1-2-3, s. 1034.