Aukusti Alhovuori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aukusti Alhovuori (sukunimi aik. Dahlberg; 10. elokuuta 1863 Messukylä21. joulukuuta 1912 Tampere) oli suomalainen toimittaja joka oli tamperelaisen Aamulehden toimitussihteerinä ja päätoimittajana 1900-luvun alussa.

Alhovuoren vanhemmat olivat sulattotyöläinen Emanuel Dahlberg ja Maria Kristina Laurén. Hän pääsi ylioppilaaksi Helsingin alkeisopistosta 1887 ja valmistui Helsingin yliopistosta filosofian kandidaatiksi 1892 ja maisteriksi 1894.

Alhovuori oli nuorena työssä tehtaassa ja hän suoritti ylioppilastutkinnon sekä valmistui maisteriksi vasta aikuisvuosinaan. Hän oli mukana 1890-luvulla Tampereen Työväen Yhdistyksen toiminnassa. Alkuvaiheissa wrightiläistä suuntausta edustaneeseen yhdistykseen kuului sekä työntekijöiden että työnantajien edustajia ja se korosti erityisesti työväestön valistamisen ja koulutuksen tarvetta. 1890-luvun lopulla yhdistyksen linja radikalisoitui ja sosialismin vastustajana tunnettu Alhovuori erotettiin yhdistyksestä hänen arvosteltuaan työväenliikettä ja sen johtohenkilöitä kirjoituksissaan.

Alhovuori oli Aamulehden päätoimittajana 1905–1912. Hänen kaudellaan lehti otti käyttöön syyskuussa 1909 uuden kaksirataisen Plauen-rotaatiopainokoneen joka mahdollisti kaksiväripainannan. Aamulehteä voitiin uuden koneen ansiosta painaa jopa 16-sivuisena kun muut tamperelaiset sanomalehdet ilmestyivät edelleen nelisivuisina. [1]

Toimittajan työn ohella Alhovuori toimi suomentajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osmo Palonen: Kaksi valtalehteä, Koskesta voimaa -sivusto