August Förster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pianotehdasta. Näyttelijä August Försteristä on eri artikkeli.

August Förster (käytetään myös kirjoitusasuja ”Foerster” ja ”Forster”), virallisesti August Förster GmbH Kunsthandwerklicher Flügel-und-Pianobau on saksalainen pianoja valmistava yritys, joka työllistää noin 40 henkilöä ja tuottaa arviolta 120 flyygeliä ja 150 pystypianoa vuodessa.

Yhtiön perustaja August Förster avasi pienen pianoliikkeen Löbaussa Saksassa 1. huhtikuuta 1859 ja laajensi sen tehtaaksi Löbaun Jahn-kadulle vuonna 1862. Yhä käytössä olevan tehtaan tilojen laajennuksesta ja modernisoinnista huolehti Försterin perhe, joka vastaa edelleen korkeatasoisten aitojen August Förster- pianojen tuotannosta.

Vuonna 1897 Caesar Förster jatkoi isänsä Augustin työtä tehtaan johtajana, ja avasi toisenkin tehtaan Georgswaldeen (Jiříkov), Böömiin (myöhemmin Tšekkoslovakia ja Tšekin tasavalta) vuonna 1900.

Vuonna 1945 Georgswalden tehdas kansallistettiin. Uuden valtion kontrollin alaisuudessa se valmisti monia laadukkaita pianoja, mutta vuodesta 1945 alkaen tšekkiläisvalmisteisilla pianoilla ei ole enää ollut yhteyttä saksalaiseen August Försteriin. Tätä ”toista” August Försteriä, jonka pianoja myydään nykyään Kanadaan ja tiettyihin Euroopan maihin, valmistaa Tšekin tasavallassa nykyään Petrof-yhtiö.

Huomattavia asiakkaita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet merkittävät muusikot ovat suosineet saksalaisvalmisteisia Förster-pianoja. Näistä mainittakoon Richard Strauss ja Sergei Prokofjev, jotka molemmat omistivat Förster-pianot, sekä Giacomo Puccini, joka sävelsi lukuisia oopperoitaan Förster-pianolla. Robert Fischer ja Anton Kuerti on myös noteerattu August Försterin pianoja arvostavina muusikkoina.

Förster-pianot ovat saaneet monia palkintoja, mukaan lukien ”Verleihung der Goldmedaille für den Rokokoflügel” -palkinnon vuonna 1987 laadukkuudestaan ja soinnistaan.

Larry Finen The Piano Bookissa saksalaisvalmisteinen August Förster -piano saa korkeimman mahdollisen arvosanan suorituskyvystään, laadukkuudestaan ja luotettavuudestaan (Finen käyttämä termi yleiselle kestävyydelle). Hänen Group 1: Highest Quality Performance Pianos pitää nykyaikaista August Förster -pianoa laadukkaampana kuin sellaisia kansainvälisesti arvostettuja merkkejä kuin C. Bechstein, Fazioli, Grotrian-Steinweg ja Steinway & Sons. Fine ylistää Försteriä sen ”huomattavasta bassosta” ja panee merkille Rennerin koneiston tietynlaisen ”herkkyyden”.

Populaarikulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

August Förster -piano on keskeisessä osassa muun muassa Roman Polańskin vuoden 2002 elokuvassa Pianisti.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]