Audi S- ja RS-mallit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Audi S)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Audi S -mallien logo.
Audi S5 Coupé on klassinen Gran Turismo

Audi S- ja RS-mallit ovat urheilullisia versioita saksalaisen Audi AG:n valmistamista autoista. S-merkinnällä viitataan saksan ja englannin kielen sanaan Sport (suom. urheilu). S-mallit eroavat tavanomaisemmista malleista muun muassa moottoreiden, jousituksen, jarrujen, sisustuksen ja korin muotoilun osalta. S-mallien suunnittelufilosofia pyrkii yhdistämään tehokkaiden moottorien tarjoaman suorituskyvyn, mukavuuden ja nelivetoon perustuvan ajamisen helppouden. S-mallien yläpuolella ovat kaikkein suorituskykyisimmät RS-mallit, jotka valmistetaan omalla tuotantolinjallaan, kun taas S-mallit valmistuvat samoilta tuotantolinjoilta perusmallien kanssa.

Audin S- ja RS -malleja ei tule sekoittaa S-line-malleihin. S-line on Audin perusmalleihinsa tarjoama varustepaketti, joka tuo mukanaan lähinnä ulkonäöllisiä eroavaisuuksia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audin S-autojen historian katsotaan alkavan vuodesta 1990. Audi 80:n coupé-mallista esiteltiin tällöin nelivetoinen ja viisisylinterisellä 220-hevosvoimaisella 3B-moottorilla varustettu S2-malliversio. B-ryhmän ralliauton luokitteluversiona toimineen, normaalia Audi Quattroa lyhyempiakselivälisen Sport Quattron ei katsota tämän artikkelin tarkoittamassa merkityksessä kuuluvan S-Audien ryhmään, vaikka autoon liittyvästä S1-merkinnästä näin voisi päätelläkin.

Moottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audi S6:n 5,2-litrainen V10-moottori

S-mallien moottorit ovat melko korkeaviritteisiä ja mallista riippuen iskutilavuudeltaan 1,8–5,2 litraa. Voimanlähteet jakautuvat edelleen joko neli- tai viisisylinterisiin rivimoottoreihin ja kuusi-, kahdeksan- tai 10-sylinterisiin V-moottoreihin. Näistä 4–6-sylinteriset ovat aina joko turbo- tai kompressoriahdettuja ja kahdeksansylinteriset joko vapaasti hengittäviä (turboton/ahtamaton) tai kaksoisturboahdettuja (kaksi turboa rinnan tai peräkkäin). V10-moottorit ovat aina S-malleissa vapaasti hengittäviä. Perinteisesti bensiinikäyttöiset S-Audit saivat vuonna 2012 joukkoonsa ensimmäisen dieselmallin, Audi SQ5 TDi:n.

Voimansiirto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

S-Audit varustetaan pitkittäismoottorisissa malleissa jatkuvalla Torsen-nelivedoilla ja poikittaismoottorisissa tarpeen mukaan kytkeytyvällä Haldex-nelivedolla. Molemmista käytetään quattro-markkinointinimeä. Audin nelivetotekniikan huippua edustavaa, muun muassa RS5-mallissa käytettävää kruununhammaspyörään perustuvaa tasauspyörästöä ei ole ainakaan toistaiseksi tarjolla S-malleihin.

Vaihteistoina on käytetty mallista riippuen joko

  • manuaalivaihteistoa (5- tai 6-vaihteinen)
  • momentinmuuntimeen perustuvaa perinteistä automaattivaihteistoa (4-, 5-, 6- tai 8-vaihteisena). Useimmissa S-malleissa on mukana käsinvalintamahdollisuus (Tiptronic)
  • kaksoiskytkinvaihteistoa (S-tronic: 6-vaihteinen öljykytkin tai 7-vaihteinen kuivakytkin)

Audin S-mallisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audin RS-mallisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]