Atulat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Postimerkkeilijän pinsetit

Atulat eli pinsetit ovat apuväline, joiden avulla on helpompi tarttua ja käsitellä pieniä esineitä ihmiskäsin. Atulat on yleensä valmistettu metallista tai muovista. Atuloiden toinen kärki on kiinteästi kiinni ja toiset kärjet avoinna. Niitä yhteenpuristamalla atulat tarttuvat kohteeseensa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahta tikkua käytettiin kolmannen kiinnipitämiseen, kun sitä kuumennettiin tulessa. Historiasta löytyy todisteita, että roomalaiset laivanrakentajat käyttivät atuloiden kaltaisia työkaluja irrottaessaan nauloja rakennelmista.

Käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atuloita käytetään muun muassa kosmetiikassa (ihonhoitoon) ja steriloituna haavanhoidossa poistamaan vieraita hiukkasia haavasta.[1] Niitä käytetään myös postimerkkeilyssä, pienoismallien kokoamisessa sekä elektroniikassa pienten komponenttien käsittelyyn.

Muita atuloita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Optisilla pinseteillä käsitellään mikroskooppisen pieniä kohteita kuten yksittäisiä atomeja. Lasersäteen säteilyvoima siirtää pieniä partikkeleja. Biologisissa tieteissä näitä laitteita käytetään voimiin pikoNewtonien mittakaavassa ja etäisyyksissä nanometrien mittakaavassa. Etäisyydet vaihtelevat 10 nm - 100 mm.selvennä

Magneettiset pinsetit ovat magneettinen voima yksittäisten molekyylien (kuten DNA) käsittelyyn paramagneettisten vaikutusten kautta.selvennä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 1008. WSOY, 1958.