Atlantinpunamangrove

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atlantinpunamangrove
Malpighiales - Rhizophora mangle - 26.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Mangrovepuukasvit Rhizophoraceae
Tribus: Rhizophoreae
Suku: Punamangrovet Rhizophora
Laji: mangle
Kaksiosainen nimi

Rhizophora mangle
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Atlantinpunamangrove Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Atlantinpunamangrove Commonsissa

Atlantinpunamangroven kukkia Aruballa.

Atlantinpunamangrove eli atlantinpunamangrovepuu (Rhizophora mangle) on mangrovepuukasvien (Rhizophoraceae) heimoon ja punamangroveiden (Rhizophora) sukuun kuuluva kasvilaji ja suvun tyyppilaji.

Atlantinpunamangrove on pensas tai pensasmainen puu, joka voi kasvaa 5–20 metriä korkeaksi. Joskus on tavattu 30 metriä korkeitakin yksilöitä. Sen latvus on muodoltaan pyöreä. Runko on suora 9–12 metrin korkeuteen asti ja siinä voi olla oksia. Rungon halkaisija on tavallisesti 20–70 cm, joskus jopa 90 cm. Lajin kasvaessa suolaisessa vedessä sen rungosta kasvaa monihaaraisia pönkkäjuuria 2–4,5 metrin korkeuteen asti.

Atlantinpunamangrove kasvaa mangrovemetsissä siltti- tai mutapohjaisilla alueilla suolaisessa vedessä tai murtovedessä. Atlantinpunamangrove muodostaa usein mangrovealueen merenpuoleiselle reunalle yksilajisia kasvustoja ja pystyy kasvamaan usein kauempana rannikosta kuin muut mangrovelajit. Mangroveiden rannikonpuoleisella reunalla atlantinpunamangrovea esiintyy sekapuuna muiden mangrovelajien joukossa. Atlantinpunamangrovea tavataan trooppisen Amerikan rannikoilla Brasiliasta ja Perusta pohjoiseen Meksikoon ja Floridaan asti. Lajia tavataan myös Karibianmeren saarilla.

Käyttö ja kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atlantinpunamangroven hedelmät ovat syötäviä ja niitä on syöty paikallisesti hätäravintona. Hedelmien lisäksi myös lajin juuria on käytetty hätäravintona ja lajin kuivattuja lehtiä voi käyttää yrttiteen valmistukseen. Lehdet sisältävät kuitenkin runsaasti (20–30%) tanniineja. Atlantinpunamangroven kuori ja juuret sisältävät adstringentteja ja niitä käytetty lääkintään. Lajin kuorta tai siitä uutettuja tanniineja onkin tuotu suurissa määrin sekä Amerikkaan että Eurooppaan.

Atlantinpunamangroven puuaines on erittäin kovaa ja painavaa sekä kosteuden kestävää, joten sitä on käytetty monenlaiseen rakentamiseen ja esineiden valmistukseen. Sitä on käytetty muun muassa laivojen rakennusmateriaalina sekä huonekalujen raaka-aineena. Atlantinpunamangrovea voidaan myös käyttää rantojen eroosion torjuntaan sekä uudelleen metsittämiseen.

Atlantinpunamangrove on tropiikin ja subtropiikin laji, ja kasvatettuna se kasvaa hyvin alueilla, joiden vuoden keskilämpötila on 20°C–30°C ja vuotuinen sademäärä on 1500–2500 mm. Atlantinpunamangrove pärjää vielä 10°C:n lämpötilassa, mutta pakkanen tappaa kasvin. Atlantinpunamangrove pystyy kasvamaan ihan hyvin alueilla, joilla on erillinen kuivakausi ja sadekausi, kuin alueilla, joilla vettä sataa ympäri vuoden. Lajia on löydetty jopa alueilta, joiden vuotuinen sademäärä on 10000 mm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rhizophora mangle (Red Mangrove) IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]