Ateenan katedraali

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ateenan katedraali
Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών
Ateenan katedraali.
Ateenan katedraali.
Sijainti Ateena, Kreikka
Koordinaatit 37°58′31″N, 23°43′48″E
Kirkkokunta Kreikan ortodoksinen kirkko
Hiippakunta Ateenan arkkihiippakunta
Rakentamisvuosi 1842–1862
Tyylisuunta uusbysanttilainen
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ateenan katedraali (kreik. Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, Mitropolitikós Naós Athinón) eli Jumalansynnyttäjän ilmestyksen kirkko (kreik. Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), usein Mitrópoli (Μητρόπολη), on Ateenan arkkihiippakunnan katedraali ja Ateenan ja koko Kreikan arkkipiispan piispanistuin. Katedraali sijaitsee Ateenan vanhankaupungin Plákan pohjoislaidalla Mitropóleos-kadun varrella.

Kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1842. Se valmistui vuonna 1862 ja omistettiin Marian ilmestykselle.[1] Viime vuosina kirkossa on suoritettu kunnostustöitä.

Kirkon julkisivu on länteen ja siinä on kaksi samanlaista tornia. Kirkko on noin 40 metriä pitkä, 20 metriä leveä ja 24,5 metriä korkea. Sisältä kirkko on kolmilaivainen ja se on koristeltu bysanttilaistyylisillä seinämaalauksilla. Kirkkoon on haudattu kaksi osmanivallan ajan kreikkalaista marttyyriä, Pyhä Filothei (surmattu 1589) sekä Konstantinopolin patriarkka Gregorios V (surmattu 1821).[1]

Kirkon edessä on Mitrópolin aukio (Πλατεία Μητροπόλεως, Plateía Mitropóleos). Aukiolla on kaksi patsasta. Toinen esittää Bysantin viimeistä keisaria Konstantinos XI Palaiologosta, toinen arkkipiispa Damaskinosta. Aivan kirkon vieressä on pieni, bysanttilaisaikainen Panagía Gorgoepíkooksen kirkko, jota kutsutaan myös nimellä ”Pikku-Mitrópoli”.

Ateenan katedraali sisältä kunnostustöiden aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mitrópoli (Cathedral), Athens Sacred Destinations. Viitattu 16.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]