Asumus Fuchun-vuorilla

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hangzhoussa säilytettävä Jäljellä oleva vuori

Asumus Fuchun-vuorilla (富春山居圖) on yksi harvoista säilyneistä kiinalaisen taidemaalarin Huang Gongwangin tekemistä maalauksista. Teos on maalattu vuosina 1348–1350. Teos hajosi vuonna 1650 tulipalossa kahteen osaan. Nykyään toista osaa säilytetään Hangzhoussa sijaitsevassa Zhejiangin museossa. Toista osaa pidetään Taipeissa sijaitsevassa Kansallisessa palatsimuseossa. Yhdistettynä maalaus olisi 691,3 cm pitkä.

Teosta pidetään yhtenä merkittävimmistä säilyneistä Huang Gongwangin mestariteoksista. Hän aloitti maalaamisen vasta 50-vuotiaana. Vuonna 1347 hän muutti Hangzhousta lounaaseen sijaitseville Fuchun-vuorille Qiantang joen pohjoisrannalle, jossa hän vietti viimeiset elinvuotensa. Hän teki useita luonnonmaisemia esittäneitä maalauksia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huang Gongwang ryhtyi työstämään maalausta vuonna 1348, ja työ kesti noin kolme vuotta. Saatuaan työn valmiiksi vuonna 1350 hän antoi maalauksen lahjaksi taolaiselle papille. Sata vuotta myöhemmin Ming-dynastian ajan taidemaalari Shen Zhou sai jotain kautta maalauksen haltuunsa. Keisari Chenghuan valtakaudella Shen Zhou lähetti maalauksen tuntemattomalla kalligrafille kaiverrettavaksi (mikä on hieman outoa, sillä Shen Zhou oli itse hyvin taitava kalligrafi). Kalligrafin poika kuitenkin otti maalauksen haltuunsa, ja muutamien välikäsien kautta teos päätyi myyntiin. Shen Zhoulla ei ollut varaa ostaa maalausta takaisin, joten hän joutui itse maalaamaan teoksesta kopion.

Shen Zhou antoi kopion virkamiehelle, jonka nimi oli Fan Shunju. Fan ryhtyi etsimään teoksen alkuperäistä kappaletta. Hän löysi ja osti sen kalliilla hinnalla. Fan Shunju pyysi Shen Zhouta lisäämään alkuperäiskappaleeseen kertomuksen siitä, kuinka maalaus hävisi ja kuinka se löydettiin uudestaan.

Seuraavien vuosisatojen aikana maalaus vaihtoi omistajaa useasti päätyen lopulta Wu Zhengzhille. Wu Zhengzhin kuoltua maalaus päätyi tämän kolmannen pojan omistukseen. Hän arvosti maalausta niin paljon, että joutuessaan pakenemaan kodistaan hän otti mukaansa ainoastaan maalauksen ja teoksen Tuhat klassista merkkiä. Hän piti teoksista niin paljon, että hän poltti ne hieman ennen kuolemaansa voidakseen ottaa ne mukaansa tuonpuoleiseen.

Kahtiajakautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onneksi Wu Hongyun veljenpoika Wu Jing'an pelasti maalauksen, joka oli ehtinyt syttyä tuleen ja hajota kahtia. Pienempi hieman runsaan puolenmetrin levyinen kappale sai sittemmin nimekseen Jäljellä oleva vuori. Maalaus kulki useiden keräilijöiden kautta ja päätyi lopulta 1940-luvulla Wu Hufanin haltuun. Vuonna 1956 teos lopulta päätyi Hangzoussa sijaitsevaan Zhejiangin museoon.

Maalauksen pääosan, joka sai nimekseen Mestari Wuyongin kertomus, historia oli dramaattisempi. Teos kulki useiden korkea-arvoisten virkamiesten kautta ja päätyi lopulta Kiellettyyn kaupunkiin. Keisari Gianglong piti maalausta kuitenkin väärennöksenä ja uskoi hallussaan jo olleen kopion olevan alkuperäinen. Virhe korjattiin vasta vuonna 1816. Suurempi osa kulkeutui Taiwaniin 1950-luvulla ja sitä säilytetään nykyään Taipein Kansallisessa palatsimuseossa.


Teoksen suurempi osa, nykyisin Taipeissa säilytettävä Mestari Wuyongin kertomus
Teoksen suurempi osa, nykyisin Taipeissa säilytettävä Mestari Wuyongin kertomus

Yhteenliittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 maalauksen pienempi osa lainattiin Taipein Kansalliselle palatsimuseolle ja kahden kuukauden ajan osat olivat yhdessä oltuaan erossa yli 350 vuotta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dwelling in the Fuchun Mountains