Aspergillus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aspergillus
Aspergillus flavus
Aspergillus flavus
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Luokka: Eurotiomycetes
Lahko: Eurotiales
Heimo: Trichomaceae
Suku: Aspergillus
P. Micheli ex Link[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Aspergillus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Aspergillus Commonsissa

Aspergillus on homesieniin kuuluva sienisuku. Aspergillus-sukuun kuuluu yli 200 lajia, joista esimerkiksi Aspergillus fumigatus- ja Aspergillus ochraceus -lajeja saatetaan tavata kosteusvaurioituneista rakennuksista. Aspergillus oryzae -lajia puolestaan käytetään Japanissa ruoanvalmistuksessa. Erilaisia Aspergillus-homeiden sekundaarimetaboliitteja tunnetaan yli 360 kpl.[2][3] Aspergillus flavus tuottaa mm. aflatoksiineja, joista aflatoksiini B1 on voimakkain tunnettu rotalle syöpää aiheuttava aine ja aiheuttaa myös ihmiselle maksasyöpää etenkin Afrikassa.[4] Aspergillus clavatus ja Aspergillus versicolor tuottavat suuria pitoisuuksia sterigmatokystiinia (C18H12O6), joka on aflatoksiinin sukuinen myrkky, mutta sen myrkyllisyys on aflatoksiinia vähäisempää. Aspergillus ochraceus tuottaa okratoksiini A homemyrkkyä.

Bioteknisesti voidaan rihmamaisilla Aspergillus itaconicus- ja Aspergillus terreus -sienillä tuottaa kaupallisessa mittakaavassa itakonihappoa hiilihydraateista, kuten sakkaroosista, glukoosista ja ksyloosista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 24.4.2009
  2. Secondary metabolites of aspergillus species (Tietoa Aspergillusten sekundaarimetaboliiteista) Fungal Research Trust. (englanniksi)
  3. Aspergillus Genome Resources (Yleistietoa Aspergillus-homeista) National Center for Biotechnology Information. (englanniksi)
  4. Elonen E. Sienimyrkytykset, ss. 1145-1152 kirjassa Koulu M, Mervaala E, Tuomisto J. Farmakologia ja toksikologia, 8. p. Kustannus Oy Medicina, Kuopio 2012. ISBN 978-951-97316-4-3 Luettavissa myös verkossa http://www.medicina.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.