Askelvaimennin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillisen sarjakytkentätyyppisen askelvaimentimen kaavakuva. Vastusten arvot riippuvat käytetystä sovelluksesta.

Askelvaimennin (engl. stepped attenuator) on vastuksista ja moniasentoisesta kytkimestä tai kytkimistä koostuva askelittain säädettävä elektroninen vaimennin. Käyttötarkoitukset ovat usein samankaltaiset kuin potentiometrillä. Askelvaimentimia käytetään erityisesti sovelluksissa, joissa kanavien välinen tasapaino ja suuri kulutuksenkesto ovat tärkeitä, kuten korkealaatuisten äänentoistolaitteiden äänenvoimakkuussäätimet.

Askelvaimennintyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sarjakytkentätyyppi (engl. series type)

Sarjakytkentätyyppinen vaimennin koostuu sarjaankytkettyjen vastusten ketjusta, jonka toiseen päähän tuodaan signaali ja toinen pää kytketään laitteen runkoon. Kytkimellä valitaan, mistä vastusten välistä vaimennettu signaali otetaan ulos. Signaalin aiheuttama virta kulkee aina kaikkien vastusten läpi, jolloin vaimentimen tuloimpedanssi pysyy samana kytkimen asennosta riippumatta, ellei vaimenninta seuraavan vahvistinasteen tuloimpedanssia huomioida.

  • Tikapuutyyppi (engl. ladder type)

Tikapuutyyppisessä askelvaimentimessa kaksiosaisella kytkimellä valitaan kaksi vastusta, jotka muodostavat jännitejaon signaalille. Etuna sarjakytkentätyyppiseen vaimentimeen verrattuna on se, että virta kulkee ainoastaan kahden vastuksen läpi, jolloin kohina on pienempi. Tuloimpedanssi voidaan määrätä erikseen kullekin kytkimen asennolle ja siten voidaan kumota vaimenninta seuraavan vahvistinasteen tuloimpedanssin vaikutus vaimentimen tuloimpedanssiin.

  • Sivuvirtatyyppi (engl. shunt type)

Sivuvirtatyypin askelvaimennin toimii siten, että toinen vastuksista on kiinteä ja toinen valitaan kytkimellä. Tämän vaimennintyypin huono ominaisuus on se, että tuloimpedanssi on eri kytkimen eri asennoissa. Kohinaominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin tikapuutyyppisessä vaimentimessa.

Etuja potentiometriin katsoen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahdollisuus tehdä vaimennuksesta ja siten myös tulkinnanvaraisesti vahvistuksesta yksilöllisempi kuin tapauksissa lineaarinen tai logaritminen potentiometri äänenvoimakkuuden säätäjinä. Lineaarista potentiometriähän ei tapauksessa juuri koskaan käytetä mutta esim. silloin kun pyritään estämään äänenvoimakkuuden häiritsevyyttä esim. lastenhoitohuoneessa voidaan laskea askelvaimennus kytkentään vastusarvot jotka muuttavat voimakkuutta aluksi voimakkaammin, mutta lopuksi, suurempia äänenpaineita kohti mentäessä hitaammin jolloin lapsi ei niin herkästi heräisi vaikka äiti haluaisikin kuunnella jotain esitystä mitä kaiuttimen kautta esitetään. Toinen etu on jos äänentoistojäörjestelmässä on pakko vaimentaa kaiuttimelle menevää signaalia kaiutinlinjassa. Tyypillinen potentiometri ei välttämättä kestäisi linjassa liikkuvaa tehoa palamatta, mutta askelvaimentimeen voi kytkeä myös tehovastuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.