Asia (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asia
Asian konsertti vuonna 2006.
Asian konsertti vuonna 2006.
Tiedot
Toiminnassa 1981–1986, 1989––
Tyylilaji progressiivinen rock, rock, AOR
Kotipaikka  Yhdistynyt kuningaskunta
Laulukieli englanti
Jäsenet

Geoff Downes – kosketinsoittimet, taustalaulu
John Wetton – laulu, basso, kitara
Sam Coulson – kitara, taustalaulu
Carl Palmer – rummut, lyömäsoittimet

Aiheesta muualla
Kotisivut

Asia on englantilainen progressiivisen rockin superyhtye, jota oli perustamassa vuonna 1981 Yesin, King Crimsonin, ELPin (Emerson, Lake & Palmer) ja The Bugglesin entisiä jäseniä.

Yhtyeessä on aikojen saatossa esiintynyt useita muusikoita, mutta huhtikuussa 2006 yhtye kasattiin jälleen alkuperäiseen kokoonpanoonsa: Geoff Downes (kosketinsoittimet, ex-The Buggles ja Yes), John Wetton (laulu ja basso, ex-King Crimson, Roxy Music, Uriah Heep, U.K. ja Wishbone Ash), Steve Howe (kitara, ex-Yes) sekä Carl Palmer (rummut, ex-The Crazy World of Arthur Brown, Atomic Rooster ja Emerson, Lake & Palmer).

Asian debyyttialbumi Asia (1982) vietti viikkoja Yhdysvaltain albumilistan kärjessä ja myi kaikkiaan 6 miljoonaa kopiota, ja se onkin yhtyeen menestynein albumi toisen Alpha (1983) albumin yltäessä enää kuudennelle sijalle ja kolmannen albumin Astra (1985) jäädessä 67. sijalle. Ensimmäiset albumit tuotti Mike Stone.

Pitkäaikaisjäsen laulaja John Payne jätti Asia-yhtyeen 2006 ja perusti ONE:n (nimi muutettiin GPS:ksi) yhdessä kahden muun Asian jäsenen, Guthrie Govanin ja Jay Schellenin kanssa. Sen sijaan Asia-yhtyeen alkuperäiskokoonpano koottiin samana vuonna 2006 juhlistamaan yhtyeen 25-vuotista taivalta. Yhtye aloitti maailmankiertueen ja kiertueelta on julkaistu livelevy. Keväällä 2008 yhtye julkaisi uuden albumin Phoenix, joka nousi Yhdysvaltain Billboardin listalla sijalle 73. Japanissa Phoenixin listasijoitus oli 23. Viimeisin yhtyeen albumi on Gravitas, joka julkaistiin maaliskuussa 2014. Kitaraa sillä soittaa Steve Howen tilalle tullut Sam Coulson.

Asia esiintyi Suomessa joulukuussa 2005 yhdessä Uriah Heepin ja Dion kanssa Helsingin jäähallissa, Jyväskylän Paviljongissa sekä Oulun Club Teatriassa.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.