Asha’man

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asha'man on miespuolinen kanavoimaan pystyvä henkilö Ajan pyörä -fantasiakirjoissa. Suoraan käännettynä asha'man tarkoittaa oikeuden ja totuuden puolesta taistelevaa henkilöä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yleensä kanavoimaan pystyvät miehet tulevat hulluiksi koska saidin on saastunut, mutta uudestisyntynyt Lohikäärme, Rand al'Thor, keräsi kokoon joukon kanavoimaan pystyviä miehiä ja muodosti heistä armeijan, joka sai nimen asha'manit. Heidän tukikohtaansa kutsutaan nimellä Musta Torni; se sijaitsee Andorissa, Caemlynin lähellä. Nykyään Rand al'Thor ja Nynaeve al'Meara ovat puhdistaneet Lähteen miehisen puoliskon, eivätkä kanavoivat miehet enää tule hulluiksi, vaikka Valkea torni ei tiedäkään tätä vielä. Viimeksi suomennetuissa osissa ilmenee tosin että puhdaskin saidin on hallitavuudeltaan juuri lassotun villihevosen veroinen mahti joka helposti tuhoaa heikot käyttäjänsä.

Sotilas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun kanavoimaan pystyvä mies liittyy noviisina Mustaan Torniin, hän saa arvonimen Sotilas; täysin toisin kuin Valkoisessa Tornissa Mustassa opetellaan käyttämään Ainoata Mahtia aseena. Kun Sotilas on oppinut tarttumaan Ainoaan Mahtiin, hänen on tehtävä kaikki askareensa ja työnsä sen avulla. Sotilaat voivat – toisin kuin Aes Sedai -noviisit – poistua Mustan Tornin alueelta, mutta vain Vihkiytyneen tai Asha'manin johdolla.

Sotilaan tunnus on andorilaisen tyylin mukainen ylös asti napitettu musta takki.

Vihkiytynyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Sotilas on oppinut riittävästi Ainoata Mahtia ja yleensäkin sotilaan taitoja, hän saa ylennyksen: hänestä tulee Vihkiytynyt ja sen merkiksi hän saa hopeisen miekkaneulan takkinsa kaulukseen. Tämä arvo ja asema vastaa Aes Sedaiden kelpuutettua – joskin Vihkiytyneen valtuudet ovat laajemmat kuin kelpuutetun.

Asha'man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihkiytyneenä olo kestää yksilöllisen ajan; kun Vihkiytynyt on oppinut riittävästi ja ennen muuta löytänyt mahdollisen oman erityistaitonsa, hänet ylennetään varsinaiseksi Asha'maniksi ja hän saa tunnukseksi kullasta tehdyn punaisella emalilla koristellun lohikäärmeneulan toiselle puolelle kaulustaan.

Ero Aes Sedaihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asha'manien ja Aes Sedaiden ero on suurin piirtein miesten ja naisten eroa vastaava; Asha'manit pyrkivät käyttämään Ainoata Mahtia suunnilleen kaikessa, kun Aes Sedait vain ehdottoman tarpeen vaatiessa.

Monet Asha'manit ovat naimisissa ja käyttävät kaitsijasiteen tapaista sidosta pitääkseen yhtä vaimonsa kanssa; siteen muunnosta käytetään vangittujen Aes Sedaiden kahlitsemiseen.

Asha'manien johtaja on Mazrim Taim, joka käyttää itsestään nimitystä M'Hael (vanhalla kielellä Johtaja). Hän ei käytä miekka- ja lohikäärmeneuloja vaikka sai sellaiset ensimmäisenä, vaan hänen mustan takkinsa hihoihin on kirjottu hihansuista kyynärpäihin kiertyvät sinikultaiset lohikäärmeet.